1

„Vodovod”: Zabrana vode za piće bila ishitrena

Odluka o zabrani vode iz pančevačkog vodovoda za piće i kuvanje na osnovu rezultata jednog merenja, koje je obavio Zavod za javno zdravlje Pančevo, bila je ishitrena i pogrešna, nepotrebno je izazvala paniku i uznemirenje građana, a pre donošenja konačnog zaključka trebalo je sprovesti dodatna merenja. Ova konstatacija čula se na današnjoj konferenciji za novinare u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija”. Pored Milice Radovanović, direktorke „Vodovoda”, govorili su tehnički direktor tog JKP-a Draško Stojić i stručnjaci za kvalitet vode za piće s novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Jelena Molnar i Božo Dalmacija.

VODOVOD, KONFREN. ZA STAMPU

Direktorka „Vodovoda” je izjavila da se posle prošlonedeljnog merenja Zavoda za javno zdravlje Pančevo nameće pitanje da li su sve dosadašnje analize kvaliteta vode iz gradskog vodovoda bile adekvatne i da li su dobijeni rezultati bili tačni. Po njenim rečima, kredibilitet rada pančevačkog zavoda je doveden u pitanje i mora da bude proveren, te će zbog toga ispitivanja kvaliteta vode u narednom periodu paralelno raditi pančevački i beogradski zavodi za javno zdravlje, kao i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

– Tako je odlučeno da bismo mi u „Vodovodu”, ali i građani, bili u potpunosti bezbedni i sigurni da je sve u redu s vodom za piće. Vodovod u Pančevu postoji već pedeset godina, ali nikada do sada nismo imali ovakav problem. Nijednom nije bilo različitosti u rezultatima merenja i uvek smo imali vodu za pohvalu, najbolju u južnom Banatu. Nažalost, zbog onoga što se desilo krajem prošle nedelje naneta je neprocenjiva šteta ne samo pančevačkom „Vodovodu” već i gradu Pančevu. Za to neko treba da snosi posledice – istakla je Radovanovićeva.

M. G.

opsirnije1