1

Za vikend „Dečiji festival” u Jabuci

Decji festival u Jabuci 2016 sajtTrinaesti „Dečiji pozorišni festival” biće održan za vikend u Jabuci u organizaciji Doma kulture.

Prvog dana, u subotu, 29. oktobra, od 12 sati, u velikoj sali zgrade pomenute ustanove na programu će biti dve predstave. Najpre će beogradski „Maksimus art” izvesti komad „Spasa dosada”, a odmah zatim će domaćini, Pozorištance „Mali princ”, pokazati mališanima „Ko se šeta oko sveta”.

Drugog dana, u nedelju, 30. oktobra, vojlovački „Đetvan” prirediće predstavu pod nazivom „Pepino”. Za sam kraj članovi jabučkog dečjeg teatra napraviće „Prvu žurku”.

J. F.




Kriza drma (neke) mesne skupštine

Skupstine u krizi 1Uskoro, najverovatnije krajem aprila, odlučivaće se i o izgledu skupština mesnih zajednica.

Zanimljivo je videti u kakvom stanju seoski organi vlasti završavaju mandat. U protekle četiri godine bilo je mnogo raslojavanja, preleta iz stranke u stranku (uglavnom vladajuću), ponegde se čak situacija mogla okarakterisati kao stabilna (!), a održano je i nekoliko neplaniranih izbora.

U tom pogledu prednjačila je Jabuka, u kojoj se dvaput vanredno izlazilo na glasanje. Međutim, ni treći saziv nije dugo potrajao – nakon najnovijih sedam ostavki od pre neki dan tamo više ne postoji kvorum, pa je u izgledu prinudna uprava.

Nestabilno je i u Novom Selu: nakon bojkota novogodišnje svečane akademije na površinu je isplivalo neslaganje između većine članova Skupštine mesne zajednice i predsednika Slaveta Bojadžievskog.

opsirnije1




Voda preti u Jabuci

Jabuka kanaliNakon poslednjih kiša u jabučkoj Omladinskoj ulici su kišni kanali prepuni vode. Razlog za to je pucanje drenažne cevi u Ulici Goce Delčeva koja služi za odvod kolektovanih površinskih voda u Tamiš.

Radnici lokalnog JKP-a „Vod-kom” su pravovremeno reagovali i locirali kritično mesto, pored kojeg prolazi trasa buduće fekalne kanalizacije. U pomoć je priteklo i jedno vozilo JKP-a „Vodovod i kanalizacija”, ali zasad kanali nisu otčepljeni. Nivo vode u njima je u ravni s kolovozom, a po okolnim baštama se pojavljuju barice. Budući da je posredi očigledno veća havarija, neophodni su složeniji zahvati i dublje kopanje, pa su predstavnici Mesne zajednice Jabuka i „Vod-koma” morali da zatraže pomoć od Grada i nadležnih službi.

J. F.




Naprednjaci ubedljivi u Jabuci i Mesnoj zajednici Mladost

Izbori u Jabuci 2Na juče održanim vanrednim izborima za dve mesne zajednice Srpska napredna stranka ostvarila je nadmoćne pobede – rezime je sagledavanja preliminarnih rezultata nadležne gradske komisije.

Uz izlaznost od oko 18,35 odsto od upisanih blizu 11.000 birača, svih petnaestoro kandidata Vučićeve partije kvalifikovalo se u skupštinu Mesne zajednice Mladost, pa će ona imati potpuno monolitan sastav.

Neuporedivo bolji odziv (od oko 5.300 građana glasalo je blizu 41 odsto) zabeležen je u Jabuci, gde je bilo i nešto neizvesnije što se tiče krajnjeg ishoda. Ipak, i tu su naprednjaci izvojevali ubedljivu pobedu, to jest dvotrećinsku većinu, osvojivši deset od petnaest stolica u lokalnoj skupštini. Preostalih pet mesta pripalo je koaliciji „Ujedinjeni za Jabuku” (3) i Demokratskoj partiji Makedonaca (2).

J. F.




Dinamični jabučki izbori

Današnje vanredne izbore u Jabuci okarakterisali su solidan odziv glasača, primetno prisustvo policije i dolazak pojedinih stranačkih funkcionera, dok na samim biračkim mestima nije bilo ozbiljnijih problema izuzev nekoliko verbalnih čarki.

Otprilike tako se može opisati i situacija na biračkom mestu broj 15, Jabuka 2, smeštenom u Domu kulture.

Predsednik tamošnjeg biračkog odbora Venče Jovanovski navodi da je tokom glasanja među predstavnicima različitih grupacija vladala harmonija, a on bi voleo da nešto slično uskoro vidi i u mesnoj skupštini i nada se da će to potrajati makar do narednih lokalnih izbora.

Izbori u JabuciGrađani su izneli različita stanovišta. Vladimir Vasiljevski smatra da su ovi izbori bespotreban trošak, s obzirom na to da je postojala većina za smenu dosadašnje vlasti. Situaciju u selu vidi kao prilično lošu, budući da ne pamti da je po određene dokumente ikada morao u Glogonj ili Pančevo.

Trajče Stojanovski misli da je dobro što se ponovo glasa jer nije bilo dovoljno sloge u radu mesnog organa vlasti. Njegov stav je da treba dati šansu ljudima koji su nešto započeli, budući da su određeni rezultati primetni. Nasuprot tome, Jovan Radeski je ubeđen da nešto nije u redu čim se ponovo izlazi na birališta i smatra da, izuzev Trga Borisa Kidriča, nije urađeno ništa posebno i da bi buduća vlast morala što pre da reši problem kanalizacije.

Na ovom biračkom mestu, tačnije u hodniku Doma kulture, zabeležen je i jedan verbalni okršaj. Prema rečima očevidaca, predstavnik SRS-a u biračkom odboru Petar Vujasinović najpre je zamerio predsedniku Gradskog odbora SNS-a Željku Sušecu kako ne bi trebalo da se nalazi u objektu u kom se glasa, na šta je ovaj burnije odreagovao, da bi mu dugogodišnji član Šešeljeve stranke uzvratio istom merom.

Predstavnici pojedinih grupacija signalizirali su na to da je u blizini biračkog mesta Jabuka 3 glasačima deljen krompir, kao i da jedan broj birača nije bio na glasačkom spisku.

Do 18 sati u Jabuci je ukupno izašlo 31,97 odsto, a u Mesnoj zajednici Mladost 14,29 odsto upisanih birača, a glasanje je završeno u 20 sati. Prvi rezultati očekuju se nakon 21 sat.

J. F.




U toku izbori u Jabuci i Mesnoj zajednici Mladost

1084633_26768279Vanredni izbori za mesne skupštine danas se održavaju u Jabuci i Mesnoj zajednici Mladost, gde se, po većinskom sistemu, bira po petnaest članova od ukupno 125 kandidata.

Sva birališta otvorena su, kako je i planirano, u 7 sati, a dosad se nije dogodio nijedan ozbiljniji incident. Neuporedivo veća izlaznost, kao što je i očekivano, zabeležena je u Jabuci – na tri biračka mesta je do 14 sati izašlo blizu 20 odsto upisanih glasača. Za isto vreme svoje kandidate zaokružilo je tek 8,3 odsto punoletnih stanovnika Mesne zajednice Mladost.

Glasačka mesta biće otvorena do 20 sati.

J. F.




Ujedinjeni za Jabuku

VANREDNI IZBORI  MESNA ZAJEDNICA JABUKA  IMG_2817 (11)Povodom izbora za Skupštinu Mesne zajednice kandidati koalicije „Ujedinjeni za Jabuku” održali su danas konferenciju za novinare, na kojoj su govorili Vladimir Švec, Bojan Dojčinovski i Dragan Apostolski.

– Mi ćemo povući nezakonite tužbe protiv građana od strane Javnog komunalnog preduzeća „Vodkom” odmah po konstituisanju skupštine i obezbediti vladavinu zakona. Uklonićemo informativni mrak tako što ćemo objaviti sve podatke u vezi sa zagađenjem vode za piće, počećemo izgradnju kanalizacije i razvijaćemo našu industrijsku zonu kako bismo povećali broj zaposlenih ljudi u Jabuci – rekao je Apostolski.

On je ovom prilikom dodao da će podržati sport i razvijati kulturu, kao i da će pomagati starim i iznemoglim licima.

Listu „Ujedinjeni za Jabuku” čini četrnaest kandidata Liberalno-demokratske partije, Centra za zaštitu potrošača Jabuka i Udruženja građana makedonske nacionalne zajednice „Ilinden”, a izbori će biti održani u nedelju, 17. maja.

S. P.