1

Istorija slobodnog vremena

ala smo seU Svečanoj sali Narodnog muzeja, u utorak, 15. marta, otvorena je izložba Muzeja Vojvodine „Ala smo se naodmarali…”, koja posetiocima na atraktivan način prikazuje omiljena mesta na kojima su se Vojvođani odmarali krajem 19. i početkom 20. veka. Autorke izložbe dr Agneš Ozer i Milkica Popović ispričale su, uz bogatu muzejsko-arhivsku građu i predmete iz privatnih kolekcija, zanimljivu priču o letovanjima na Jadranskom moru, zimovanjima na planinama i boravcima u banjama, na rekama i jezerima.

– Istorija slobodnog vremena, i uopšte socijalna istorija, nepravedno je znemarivana i prednost se uvek davala političkoj i vojnoj istoriji. Moj cilj je bio da osvetlimo jednu temu koja je tavorila i o kojoj svi ponešto znamo, a u stvari se time doskora niko nije ozbiljnije bavio – kazala je Milkica Popović.

opsirnije1
Izložba slika iz „Peska”

pesak sajt

„Samoća” Stojmira Ivanova

Izložba slika nastalih u septembru prošle godine u 47. likovnoj koloniji „Deliblatski pesak” otvorena je u Galeriji savremene umetnosti u četvrtak, 18. februara, i može se pogledati do 3. marta.

U prošlogodišnjem sazivu se našlo četrnaestoro umetnika iz Kumanova, Rusa, Ljubljane, Leskovca, Kosovske Mitrovice, Zrenjanina, Zaječara, Novog Sada, Beograda i Pančeva (njih sedmoro). Zahvaljujući njihovim radovima dodatno je obogaćen likovni fond kolonije „Pesak”, koji broji oko 1.200 slika, skulptura i crteža.

opsirnije1
Kako ti je kad je tesno… tesno

tesno za sajt 1Na izložbi likovnog salona „30 x 30” Kulturnog centra Zrenjanina „Tesno… kako ti je kad je tesno… tesno”, koja je otvorena juče u Galeriji savremene umetnosti, mogu se videti radovi sto sedamdeset dvoje umetnika iz Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije, Kine, Australije, Mađarske, Italije, Bugarske, Egipta, Turske i Slovačke. Stvaraoci su, kao i deset godina unazad, bili pozvani da se izraze vodeći računa o zadatim dimenzijama (30 x 30), a ovom prilikom i o neobičnoj temi.

– Kada je napadnuta kultura, napadnut je i čovek, a ovo je vreme u kojem čovek nije vredna kategorija i kvaliteti koje nosi u sebi nisu dobrodošli za one što određuju njegovu sudbinu – rekao je slikar Milutin Mićić, autor projekta „30 x 30”.

opsirnije1
Staro i nestalo voće Srbije

voceIzložba „Staro i nestalo voće Srbije” Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, koja je otvorena danas u Narodnom muzeju Pančevo, privukla je pažnju mnogih posetilaca, a među njima su bili i gimnazijalci, kao i učenici „Zmajeve” i „Đurine” škole. Izložbom su predstavljene 64 sorte autohtonog i odomaćenog voća, a jedan deo izložbe posvećen je upotrebi jabuke i šljive u narodnim običajima i tradiciji kod Srba.

Autorka izložbe Aleksandra Savić, viši kustos, tom prilikom je rekla da su, pored mnogih voćki koje se gaje u Srbiji, jabuka, kruška i šljiva naše tradicionalno, autohtono voće.

opsirnije1
Na krovu moje zgrade

KROV  SAJT  (3)Juče je u foajeu Kulturnog centra otvorena izložba fotografija „Na krovu moje zgrade” Silarda Antala, profesora režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Njegove fotografije predstavljaju svojevrsnu analizu prostora na osnovu reprezentativnih elemenata. To je zapravo jedna studija „tragom prve slike”. Sve fotografije su nastale na krovnoj terasi zgrade u kojoj je Silrad Antal odrastao.

– Na toj terasi sam spremao sve svoje ispite, tu se okupljalo moje društvo, čak smo i koncert jednom prilikom tu napravili. Vezan sam za taj krov i ma koliko on bio ružan i lišen estetskog u akademskom smislu, on ima svoju lepotu i ja sam pokušao da toj pohabanosti dam novu dubinu – objasnio je autor.

opsirnije1
Salon Pančeva

salon manjaČetrdeset peti Salon umetnosti Pančeva, koji je otvoren juče u Galeriji savremene umetnosti, kroz radove 36 umetnika donosi presek aktuelne gradske likovne produkcije. Zastupljena su dela iz raznih disciplina – od crteža, akvarela i mozaika do digitalne grafike, fotografije, skulpture i keramike.

Žiri, u sastavu Milana Veinović, Ivana Markez Filipović i Branko Raković, otkupnu nagradu dodelio je keramičarki Jeleni Miletić za rad „Op-art ples”, dok je Jonel Popović za rad „Jabučka ada” dobio mogućnost da naredne godine priredi samostalnu izložbu u Galeriji savremene umetnosti.

opsirnije1
Posetite „Intimni muzej”

deraFenomenalnom izložbom „Intimni muzej”, koja je otvorena u sredu, 28. oktobra, u Galeriji savremene umetnosti, obuhvaćeni su crteži, slike, reljefi, skulpture i printovi pančevačkih umetnika: slikara mr Zorana Deranića i vajarke Svetlane Karović Deranić.

Oni su se predstavili radovima koji su nastajali u poslednjih dvadesetak godina, u različitim periodima njihovog zajedničkog života.

Ipak, kažu umetnici, to nije retrospektivna postavka, jer nema hronološkog rasporeda radova i ne mogu se pratiti „opusi”, već je sve usmereno na istraživanje njihovih unutrašnjih mera, uz veliku stvaralačku radost i radoznalost.

Muzejska postavka je uzeta kao okvir iz više razloga. Jedan od njih je to što su Deranićima, kako su rekli, muzejske postavke uvek bile inspirativne zbog bogatstva i raznolikosti ponude i posebnog odnosa prema eksponatima. Takođe, to je i njihova reakcija na činjenicu da dva najznačajnija nacionalna muzeja ne rade već deset godina.

Izložba se može pogledati do 9. novembra.

opsirnije1
Otvorena zanimljiva izložba u Narodnoj bašti

DRAGAN KATUCADragan Katuca, direktor „Zelenila”, danas je u Narodnoj bašti svečano otvorio izložbu koja je priređena povodom 110 godina od velike industrijsko-poljoprivredne izložbe održane u Pančevu, takođe u Narodnoj bašti.

U dvadeset šest paviljona koji su napravljeni i postavljeni posebno za tu priliku u najvećem parku u našem gradu izložene su narodne rukotvorine, zanatski proizvodi, životinje i prehrambeni proizvodi, a izložbu je, iako je tada Pančevo imalo oko dvadeset hiljada stanovnika, tokom tri dana, koliko je trajala, posetilo sto hiljada ljudi.

Otvarajući današnju izložbu, Katuca je podsetio da je 2007. godine, zahvaljujući donaciji italijanskog grada Červija i provincije Ravena otpočelo renoviranje Narodne bašte. Radovi su završeni godinu dana kasnije, a Narodna bašta je dobila novu ogradu, staze, trim-stazu i rasvetu.

– Nakon četiri godine urađen je i park Barutana za ekstremne sportove, s najvećom veštačkom stenom za penjanje u Srbiji, a nakon toga i najveći skejt-park u našoj državi i teretana na otvorenom. Narodna bašta ima dugu i veliku istoriju, što nas Pančevce čini ponosnim. Ona je uvek puna mladih, starih, dece i parova. Kao javno komunalno preduzeće, „Zelenilo” je odgovorno da pazi Narodnu baštu kao da je naša i ne sumnjam da ćemo to raditi i u budućnosti – istakao je Katuca.

Nakon njegovog govora prisutne su pozdravili Jelena Batinić, članica Gradskog veća zadužena za privredu, Nemanja Rotar, direktor Centra za kulturu, i direktorka Narodnog muzeja Svetlana Mesicki.

U realizaciji izložbe su, pored „Zelenila”, učestvovali i Gradska uprava, Narodni muzej, Istorijski arhiv, Turistička organizacija Pančevo, Dom omladine i Centar za kulturu, a biće otvorena narednih deset dana. Otvaranje su ulepšali i članovi orkestra „Bras”, koji su priredili kraći muzički program, kao i članovi KUD-a „Stanko Paunović”, koji su bili obučeni u nošnje i odela od pre sto godina.

M. G.

opsirnije1