1

Uhapšen Italijan zato što je ubijao retke i zaštićene ptice

KRIVOLOVPripadnici Policijske uprave Pančevo uhapsili su ovih dana u okolini Kovina i uz krivičnu prijavu priveli zameniku tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu državljanina Italije zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična dela nezakonit lov i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Kad ga je policija zatekla u nezakonitom lovu u ataru kovinske opštine, kod njega su pronađeni ilegalno oružje i 64 ubijene poljske ševe, zakonom zaštićene retke ptice. Iako je prema prvim procenama policije on time počinio materijalnu štetu od najmanje 2,5 miliona dinara, pretpostavlja se da je taj iznos znatno veći, zato što se ptice koje je ubijao plaćaju izuzetno skupo na tržištu zapadnih zemalja i Italije.

Njihovo meso (naročito jezici) važi za delikates jer je utvrđeno da je prepuno proteina i drugih hranljivih materija. S obzirom na to da se za lov tih ptica u Italiji i drugim zapadnoevropskim zemljama izriču stroge kazne, italijanski lovci poslednjih godina masovno dolaze na krivolov u Srbiju, Bosnu i Hrvatsku, jer na balkanskim prostorima to nije u tolikoj meri kažnjivo kao na Zapadu.

Zbog toga je pre nekoliko godina u šleperu na jednom našem graničnom prelazu prema Hrvatskoj pronađeno oko 11.000 mrtvih retkih i zakonom zaštićenih ptica.

M. G.

opsirnije1
Policija otkrila 37 kilograma droge

DROGAU akciji koja je sprovedena po odobrenju Višeg javnog tužilaštva u našem gradu pančevački policajci i njihove kolege iz Bele Crkve ovih dana uhapsili su dva lica zbog uzgajanja marihuane.

Na zasadu te biljke koji je otkriven u okolini Bele Crkve pronađeno je 135 stabljika, a osim toga otkriveno je i 37 kilograma marihuane. Na uličnom tržištu ta droga bi vredela najmanje 10.000 evra.

U krivičnoj prijavi koja je podneta protiv uhapšenih policija ih je osumnjičila za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Za to krivično delo se po Krivičnom zakoniku može izreći zatvorska kazna u rasponu od tri do dvanaest godina.

U članu 246 Krivičnog zakonika piše da pod udar te odredbe dolaze lica koja uzgajaju, prerađuju, prodaju i prenose drogu, oni koji posreduju u njenoj kupovini ili prodaji, kao i osobe koje stavljaju u promet lekove i medicinske preparate koji se nalaze na listi zabranjenih psihoaktivnih supstanci zato što su proglašeni narkoticima.

U Krivičnom zakoniku piše i to da se dodatno kažnjavaju lica koja su proizvodila, prerađivala i prodavala narkotike u organizovanoj grupi koja je imala više lica. Za takve prestupe moguće je izreći strože kazne, u rasponu od pet do petnaest godina.

Ovo nije prvi put da je pančevačka policija pronašla ilegalan zasad marihuane. Policijska uprava je 27. jula saopštila da su u okolini Vršca uhapšena tri lica zbog toga što su gajila marihuanu u jednoj kući. Vrednost tog narkotika je procenjena na oko milion dinara.

Uhapšeni su osumnjičeni i da su u prethodnom periodu počinili i druga krivična dela, kao što su razbojništvo, teška krađa i napad na ovlašćeno službeno lice.

M. G.
opsirnije1
Motociklista povređen u udesu

UDESDanas u popodnevnim satima na raskrsnici ulica Braće Jovanović i Dimitrija Tucovića dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovali motociklista i vozač putničkog automobila „audi”.

Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili od nadležnih, vozač motocikla je povredio lakat, prepone i ramena, ali nije zadobio nikakav prelom. I pored toga što je pao s motora, nije izgubio svest, a najverovatniji razlog za to je što je nosio kacigu.

M. G.