1

Industrija u Pančevu ostala bez gasa

Umesto današnjeg očekivanog starta pogona Amonijak, čime bi u „Azotari” nakon remonta bila pokrenuta kompletna proizvodnja, ta fabrika je morala da zaustavi sva postrojenja zbog nedostatka gasa, koji je osnovna sirovina za proizvodnju mineralnih đubriva, nezvanično saznaje „Pančevac”.

Naši izvori su rekli da je isporuka gasa prekinuta po nalogu Vlade Srbije, najverovatnije zbog smanjenog dotoka tog energenta iz Rusije ka Srbiji.

„Azotarini” pogoni Kiselina i NPK počeli su s proizvodnjom 14. oktobra, koristeći zalihe amonijaka iz fabričkog rezervoara napravljene pre početka remonta. Bilo je planirano da postrojenje za proizvodnju amonijaka startuje u utorak, 28. oktobra, da uđe u normalnu proizvodnju i obezbedi permanentno snabdevanje svih postrojenja za proizvodnju mineralnih đubriva. ghaasna stanicaMeđutim, taj deo „Azotare” nije počeo da radi, jer je u petak, 24. oktobra, obustavljena isporuka gasa.

Izvori „Pančevca” navode da je dotok ruskog gasa umanjen za oko 40 procenata, ali nisu mogli da kažu šta je razlog tome. Oni su dodali da nadležni u republičkoj vlasti čine napore da se snabdevanje normalizuje, mada nije poznato kada bi se to moglo dogoditi.

Zbog takve situacije ugrožen je i start „Petrohemije”, koji je planiran za sutra. „Pančevac” pokušava da proveri tu informaciju.
D. V.