1

Povećati policijske i vojničke dnevnice

Sindikat zaposlenih u policiji obratio se ovih dana Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi Srbije sa zahtevom da se dnevnice policajcima i vojnicima, koje sada iznose 150 dinara, vrate na raniji nivo, pre stupanja na snagu uredbe na osnovu koje su smanjene.

U pismu Sindikata zaposlenih policije ističe se da tim novcem ne može da se kupi ni jedan obrok i da vojna i policijska dežurstva često traju i duže od osmočasovnog radnog vremena.

POLICIJSKE DNEVNICE„Navodimo da policajci prilikom obezbeđivanja javnih skupova rizikuju svoje živote da bi zaštitili svakog građanina. Oni provode pod opremom i po 12 sati, prate novac, vozove, izvršavaju razne asistencije, sprovode osuđena lica. Zbog toga smatramo da bi odluka o vraćanju dnevnica na raniji nivo unapredila rad u MUP-u i Ministarstvu odbrane i dodatno stimulisala policajce i vojnike da još profesionalnije izvršavaju zadatke koji im se poveravaju”, piše u saopštenju Sindikata zaposlenih u policiji.

Podsećamo, iznos službenih dnevnica od 150 dinara propisan je svim državnim službenicima početkom oktobra 2015. godine. Takva odluka doneta je na osnovu uredbe Vlade Srbije, a pre toga dnevnice su iznosile 2.556 dinara.

Bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički tada je izjavila da je cilj smanjenja dnevnica štednja, sprečavanje zloupotreba i racionalno ponašanje svih koji rade u sistemu državne uprave.

M. G.