1

Polovina škola u štrajku

Pančevački prosvetni radnici odlučili su da se priključe jednodnevnom štrajku prosvetara koji organizuju četiri reprezentativna sindikata – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost” i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Prema informacijama do kojih je došla redakcija „Pančevca”, u sredu, 22. oktobra, nastave neće biti u osnovnim školama u Dolovu, Starčevu, Banatskom Novom Selu, u OŠ „Braca Petrov” (tri učiteljice će održati nastavu), OŠ „Miroslav Antić” (6 učiteljica će održati nastavu), dok će u pančevačkim školama „Branko Radičević” i „Đura Jakšić” časovi trajati 30 minuta. Za ovakav oblik štrajkačke borbe opredelili su se i zaposleni u Gimnaziji „Uroš Predić”. Sindikati u Ekonomskoj, Elektrotehničkoj, Mašinskoj i Tehničkoj školi „23 maj” odlučili su da tog dana ne budeucionica nastave u znak protesta.

Štrajkači zahtevaju da se zaposleni u obrazovanju potpuno izuzmu od najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru i da se donese pravičan zakon o platama u javnom sektoru na osnovu platnih razreda za sve direktne budžetske korisnike, kojim bi bila ispravljena nepravda naneta prosvetnim radnicima.

Z. St.