1

Policija zaplenila 500 tableta ekstazija

EKSTAZI1Pančevački policajci pronašli su 500 tableta ekstazija tokom rutinske kontrole automobila kojim je upravljao dvadesetdvogodišnjak iz našeg grada. Policija će zbog toga protiv njega podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Podsećamo, ekstazi ili „ekser”, kako se ova droga u uličnom žargonu zove, spada u jače psihoaktivne narkotike i derivat je supstance metilen-dioksimetamfetamin ili MDMA. Na uličnom tržištu prodaje se u obliku tableta u različitim bojama na kojima su nacrtane šare ili simboli popularnih brendova. Počinju da deluju 20–40 minuta nakon uzimanja, a dejstvo im traje više sati. Mladi često uzimaju tablete ekstazija na koncertima i žurkama jer važe za stimulans koji povećava fizičku snagu onog ko ih konzumira i obezbeđuje lepši doživljaj realnosti.

Konzumiranje ekstazija ima i negativne posledice, jer dugotrajna izloženost tom narkotiku izaziva dehidrataciju, srčane probleme, zapaljenje jetre i bubrega, strah, depresiju i halucinacije.

M. G.