1

Policija uspešno primenila Tijanin zakon

tijana zakonPripadnici pančevačke policije prošle nedelje su za manje od šest sati rešili slučaj nestanka petnaestogodišnje i četrnaestogodišnje devojčice iz Vršca, čime su uspešno primenili Tijanin zakon, koji je usvojen 16. jula prošle godine u Skupštini Srbije.

Taj pravni akt donet je da se više nikad ne bi ponovio tragičan događaj poput otmice petnaestogodišnje Subotičanke Tijane Jurić, koja je silovana i brutalno ubijena 26. jula 2014. godine.

Zakonom koji je dobio ime po toj nesrećnoj devojčici predviđeno je da policija ubuduće odmah nakon što primi prijavu o nestanku nekog lica počne potragu za njim, po hitnom postupku, a ne da čeka da prođe 48 sati, što je primenjeno u slučaju potrage za Tijanom. Ovo je izuzetno važno zato što nestalo lice može da bude žrtva krivičnog dela ili da postane plen trgovaca ljudima.

Da policija sada radi drugačije, videlo se odmah nakon prošlonedeljnog nestanka devojčica iz Vršca. Čim su roditelji javili da ih nema i da se nisu vratile kući, Policijska uprava Pančevo obavestila je druge uprave i policijske stanice.

Pored toga, svim medijima, i lokalnim i beogradskim, poslato je saopštenje s detaljnim opisom devojčica, njihovim fotografijama, informacijom o tome kako su obučene, mestu na kome su poslednji put viđene i apelom na sve koji ih primete da odmah to jave najbližoj stanici policije.

M. G.

opsirnije1