1

Policija otkrila laboratoriju za proizvodnju marihuane

Pančevačka policija je na teritoriji Bele Crkve otkrila laboratoriju za proizvodnju marihuane i zaplenila 1,5 kilograma te droge, kao i manju količinu hašiša. Zbog toga će nadležnom tužilaštvu u Pančevu biti podneta krivična prijava protiv dvadesetpetogodišnjeg muškarca.

On je osumnjičen da je počinio krivično delo neovlašćena proizvodnja, stavljanje u promet i prodaja narkotika. Tokom pretresa otkriveno je da je laboratorija bila opremljena lampama, ventilatorima i trafoima za uzgajanje droge u veštačkim uslovima.

U članu 246 Krivičnog zakonika piše da onaj ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju droge može da bude kažnjen zatvorom od tri do dvanaest godina. Pored toga, protivzakonito je i posredovanje u prodaji, kao i sama prodaja supstanci i preparata koji su proglašeni za droge, kao i neovlašćeno uzgajanje maka, konoplje ili neke druge biljke od kojih se prave narkotici. Za to može da se dobije kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

U članu 246 piše i to da je posebno kažnjivo ako je neovlašćenu proizvodnju, preradu i stavljanje u promet narkotika izvršila organizovana kriminalna grupa, kao i to ako je pojedinac organizovao mrežu preprodavaca i posrednika. U tim slučajevima sudije mogu da izreknu kaznu od pet do petnaest godina.

U Krivičnom zakoniku se navodi da je kažnjivo i nabavljanje, posredovanje, kao i davanje na upotrebu opreme, materijala ili neke supstance za koje se zna da su namenjeni za proizvodnju opojnih droga. Počinilac ovih dela može da bude sankcionisan zatvorskom kaznom od šest meseci do pet godina.

M. G.