1

Počela vežba naših i ruskih pilota

VEZBA2Od 9. do 15. oktobra na aerodromu Batajnica trajaće vojna vežba „BARS 2016”, koju će zajednički izvesti piloti ratnog vazduhoplovstva Srbije i Rusije. Oni će u mešovitim letačkim posadama leteti na našim avionima „mig 29” i helikopterima „mi-17 B5” i ispunjavati postavljene zadatke.

Tema vežbe je kontrola i zaštita vazdušnog prostora, kao i borbeno traganje i spasavanje, a pored pilota iz Srbije i Rusije, učestvovaće i poseban tim za podršku sastavljen od pripadnika Specijalne brigade i Vazdušno-kosmičkih snaga armije Rusije.

U planu je i da se tokom vežbe održi više predavanja i stručnih rasprava o upotrebi i održavanju aviona. Ova vežba je značajna jer će vojsci omogućiti sticanje novih iskustava u vanrednim situacijama i pružanju pomoći stanovništvu unesrećenom prirodnim nepogodama. Pored toga, naši piloti će imati priliku da prvi put lete na nedavno kupljenim helikopterima.

Inače, ovo je drugi put da pripadnici ratnog vazduhoplovstva Srbije i Rusije zajedno vežbaju jer je slična vežba održana u Belorusiji prošle godine.

M. G.