1

Planirani zastoj u „Petrohemiji”

petrohemijaSutra, 19. avgusta, obustaviće se rad u fabrici Etilen i ostalim proizvodnim postrojenjima, što će trajati do 19. septembra 2015. godine. Fabrika PENG zbog generalnog remonta kompresora C-202 ne radi od 1. avgusta. U saopštenju „Petrohemije” stoji da će 24. avgusta prestati da radi i Fabrika sintetičkog kaučuka u Elemiru.

Kako kažu nadležni u petrohemijskom gigantu, prilikom zaustavljanja fabrika mogu se očekivati pojačan plamen na baklji, kao posledica poštovanja bezbednosne procedure prilikom planskog zaustavljanja procesa rada, i pojačan intenzitet buke. O ovim aktivnostima obaveštene su sve nadležne institucije.

– Pored investicionih aktivnosti u fabrikama Energetika, Etilen i PEVG tokom zastoja biće realizovane i remontne aktivnosti na procesnoj opremi u ostalim pogonima – izjavio je Miša Bulajić, izvršni direktor funkcije proizvodnje i tehničke podrške HIP „Petrohemije”, i dodao da su svi kupci blagovremeno obavešteni o isporukama robe tokom avgusta i septembra.

Investicione aktivnosti u fabrici Etilen i u Energetici usredsređene su na povećanje energetske efikasnosti, čime će se postići smanjenje potrošnje prirodnog gasa za 10 odsto i popraviti poslovanje kompanije. Petrohemičari napominju da su ovi projekti prvi veći poslovi koji se finansiraju iz kredita što je podržala Vlada Republike Srbije i naglašavaju da će planirane remontne aktivnosti obezbediti nastavak bezbednog i efikasnog rada kompanije, te da se obavljaju prema prethodno utvrđenom planu i da su sve radne aktivnosti koje se sprovode  tokom zastoja proizvodnje potpuno usklađene s važećim bezbednosnim procedurama kompanije.

Z. St.