1

Pešačka autostrada s parkingom

Sad kada se Zmaj Jovina ulica (od Karađorđeve do parka) u potpunosti pretvorila u glavnu gradsku autostradu s besplatnim parkingom, jedino logično pitanje je zbog čega su uopšte prvih nekoliko dana septembra na ulazu u tu ulicu stajali policajci. Da li je njihova uloga bila da punih sedam dana štite učenike „Zmaj Jovine škole” da ne završe pod nečijim točkovima ili su tu stajali kako bi podsetili vozače da je (sudeći po saobraćajnom znaku) u tom delu zabranjen saobraćaj u oba smera?

Đaci i dalje idu u školu i isti saobraćajni znak još uvek se nalazi na starom mestu. Jedino se promenio intenzitet saobraćaja, pošto je sve više automobila koji se nesmetano tuda vrzmaju (posebno u vreme početka i završetka smene u „Zmajevoj školi”, što je posebna tema), kao i broj parkiranih vozila na uglu Zmaj Jovine i parka.

Koliko su se vozači opustili, najbolje govori prizor u kojem vozač kombija nesmetano koristi rutu od Karađorđeve, preko Zmaj Jovine i parka do kafića na početku Korzoa (pitanje je i ko je i zbog čega uklonio stubiće i saksije između Zmaj Jovine ulice i parka). Zar takve vozače i sve one koji zloupotrebljavaju pešačke staze i prete bezbednosti dece u Pančevu zaista nema ko da sankcioniše?

Nije valjda neophodno da se nešto loše desi kako bi nadležne službe počele da rade svoje posao?

D. Mladenović