Penzije idu u Strazbur

Ustavni sud Srbije je saopštenjem obavestio javnost da je na sednici održanoj 23. septembra okončao postupak ocene ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Nakon analize osporenog zakona sud je „našao da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti” ovog propisa, jer se „njime uvode interventne mere koje se preduzimaju da bi se u uslovima ekonomske krize očuvala finansijska održivost penzijskog sistema, što konkretno znači mogućnost redovne isplate penzija”.

Ludvig cetvrta„Ustavni sud je doneo sramotnu odluku da podrži plјačku gotovo 700.000 penzionera, koju su na predlog Aleksandra Vučića svojim glasom ozakonili poslanici SNS-a, SPS-a, PUPS-a, ’Jedinstvene Srbije’, SDPS-a i ’Nove Srbije’ u Skupštini. Oplјačkani penzioneri će, nažalost, morati od suda u Strazburu da traže zaštitu svojih prava od Vlade, Skupštine, a sada i svog Ustavnog suda. Ovo je još jedan tužan primer da živimo u našoj zemlјi, ali njihovoj državi”, kaže Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović”.

Udruženje sindikata penzionera Srbije je „šokirano ovakvim obrazloženjem Ustavnog suda” i smatra ga „političkim pamfletom”. Istovremeno, ono mu je i zahvalno, jer je posle ćutanja dugog skoro godinu dana, najzad, objavlјivanjem ove odluke, sud „omogućio penzionerima da pravdu potraže van ovakvog nakaradnog pravnog sistema” pred međunarodnom institucijom u Strazburu.

Ono što je povodom celog ovog slučaja veoma zanimljivo jeste činjenica da se skoro nijedna od ostalih političkih partija na našoj sceni o ovoj temi nije oglašavala, pa čak ni Partija ujedinjenih penzionera (PUPS), kojoj zaštita interesa njenih članova treba da bude prioritet. A odluku Ustavnog suda ne komentarišu ni lokalne opozicione stranke na svojim konferencijama za novinare. Ova gromoglasna tišina biće prekinuta, valјda, samo uoči izbora, kao dežurna tema za prikuplјanje glasova.

Z. Sp.

opsirnije1