1

Otvorena zanimljiva izložba u Narodnoj bašti

DRAGAN KATUCADragan Katuca, direktor „Zelenila”, danas je u Narodnoj bašti svečano otvorio izložbu koja je priređena povodom 110 godina od velike industrijsko-poljoprivredne izložbe održane u Pančevu, takođe u Narodnoj bašti.

U dvadeset šest paviljona koji su napravljeni i postavljeni posebno za tu priliku u najvećem parku u našem gradu izložene su narodne rukotvorine, zanatski proizvodi, životinje i prehrambeni proizvodi, a izložbu je, iako je tada Pančevo imalo oko dvadeset hiljada stanovnika, tokom tri dana, koliko je trajala, posetilo sto hiljada ljudi.

Otvarajući današnju izložbu, Katuca je podsetio da je 2007. godine, zahvaljujući donaciji italijanskog grada Červija i provincije Ravena otpočelo renoviranje Narodne bašte. Radovi su završeni godinu dana kasnije, a Narodna bašta je dobila novu ogradu, staze, trim-stazu i rasvetu.

– Nakon četiri godine urađen je i park Barutana za ekstremne sportove, s najvećom veštačkom stenom za penjanje u Srbiji, a nakon toga i najveći skejt-park u našoj državi i teretana na otvorenom. Narodna bašta ima dugu i veliku istoriju, što nas Pančevce čini ponosnim. Ona je uvek puna mladih, starih, dece i parova. Kao javno komunalno preduzeće, „Zelenilo” je odgovorno da pazi Narodnu baštu kao da je naša i ne sumnjam da ćemo to raditi i u budućnosti – istakao je Katuca.

Nakon njegovog govora prisutne su pozdravili Jelena Batinić, članica Gradskog veća zadužena za privredu, Nemanja Rotar, direktor Centra za kulturu, i direktorka Narodnog muzeja Svetlana Mesicki.

U realizaciji izložbe su, pored „Zelenila”, učestvovali i Gradska uprava, Narodni muzej, Istorijski arhiv, Turistička organizacija Pančevo, Dom omladine i Centar za kulturu, a biće otvorena narednih deset dana. Otvaranje su ulepšali i članovi orkestra „Bras”, koji su priredili kraći muzički program, kao i članovi KUD-a „Stanko Paunović”, koji su bili obučeni u nošnje i odela od pre sto godina.

M. G.

opsirnije1