1

Otvorena izložba “Učešće Srba u Slovačkom narodnom ustanku”

Četvrtog marta je u prostorijama Gimnazije Mihajlo Pupin u Kovacici svečano otvorena izložba Učešće Srba u Slovačkom narodnom ustanku.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i gosti iz Slovačke koji su pripremali izložbu, radionicu i predavanje u Kovačici – u gimnaziji, osnovnoj školi i opštinskoj biblioteci: direktorka Obrazovnog centra Muzeja Slovačkog narodnog ustanka u Bankoj Bistrici Jana Odrobinjakova, istoričar u pomenutom Muzeju Marek Sirni i lektor u ovoj obrazovno-istorijskoj ustanovi Jakub Mičev. Premijera ove izlozbe na dvadesetak panoa bila je upravo u Kovačici. Autori su istoričar Marek Sirni i direktor Muzeja Slovačkog narodnog ustanka doktor Stanislav Mičev.

Banska Bistrica je mesto partner Kovačici a Gimnazija „Mihajlo Pupin“ u Kovačici uspostavila je saradnju sa Gimnazijom „Jozef Gregor Tajovski“ u Bankoj Bistrici. Ovu izložbu će Kovačičani moći ponovo da pogledaju u gimnaziji u maju na Danu otvorenih vrata.Posle Kovačice će postavka biti izložena u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu, kao i srednjim školama u Staroj Pazovi i Bačkom Petrovcu.