1

Otvoren konkurs: „Sašina poetska stvaraonica”

U čast Saše Božovića, najpopularnijeg srpskog dečjeg pesnika ovog veka, koji je iznenada preminuo maja 2013, redakcija lista „Pančevac”, čiji je Božović, kao urednik „Dečje strane”, bio član, rešila je da i ove godine organizuje konkurs za talentovane literate.
S obzirom na to da je naš kolega pre pet godina bio idejni tvorac konkursa, kao i u znak sećanja na duhovitog stihotvorca koji je proneo slavu svog Pančeva, ovo svojevrsno kreativno takmičenje osnovaca od prošle godine se zove „Sašina poetska stvaraonica – BUDI pesnik”. Pravo učešća imaju učenici osnovnih škola s teritorije grada Pančeva, koji će biti podeljeni u dve kategorije – viši i niži razredi.

Sasina stvaraonica

Detalj sa prošlogodišnjeg finala

Na četiri prethodna konkursa stiglo je više od 1.500 dečjih pesama, oko 600 je objavljeno na „Dečjoj strani”, a po odlukama stručnog žirija osamdeset devetoro mladih autora nagrađeno je na finalnim manifestacijama u velikoj sali Kulturnog centra Pančeva, koji će ponovo biti tehnička podrška. Od 2013, pored dvadeset dve nagrade, dodeljuje se i specijalno priznanje – „Saša Božović”, čime se autor najboljeg rada promoviše u ukupnog pobednika, tj. laureata konkursa. Prethodne godine tu čast je zaslužila Majda Ambruš, učenica OŠ „Sveti Sava”.
Sigurni smo da će mlade poete iz našeg grada ove godine biti još revnosnije i više inspirisane. U ovom gradu su živeli mnogi značajni pesnici i ponosni smo što pančevački mališani kreću njihovim stopama, a mnogi će radosno pričati da su svoje prve radove objavili u „Pančevcu”.
Zbog toga pišite sami, uz malu pomoć učitelja, bibliotekara, profesora književnosti ili roditelja, a radove nam možete doneti u redakciju (Trg kralja Petra Prvog 11), ili ih pošaljite na imejl adresu dragana.mladenovic@pancevac-online.rs i čekajte naredni broj našeg lista, jer će se možda baš vaša pesma naći u najstarijem nedeljniku na Balkanu.
S. T.