1

Otpor seksizmu i diskriminaciji

PROTEST NOVINARA  (2)– Pančevo je grad s mnogo dobrih novinara. Pančevo je grad koji je imao odlične novinare još u devedesetim godinama. Pančevo je grad koji je uvek bio svetlo na kraju tunela. A danas smo jedan od trinaest gradova u kojima pozivamo sve građanke i građane Srbije da nam se pridruže u protestu pod nazivom „Novinari ne kleče”, a suština mu je odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija – rekla je Mara Nedelјkov, novinarka „Dolovačkog videla”, na početku protestnog skupa koji je u ponedelјak, 11. januara, održan ispred Gradske uprave.

Pred pedesetak okuplјenih medijskih profesionalaca i poštovalaca slobodne javne reči ona je pročitala zahtev kojim se od Aleksandra Vučića, predsednika Vlade, traži da „bez odlaganja, izgovora i opstrukcija uputi Skupštini predlog za razrešenje Bratislava Gašića” zbog uvrede upućene Zlatiji Labović, novinarki B92, što je premijer „još 7. decembra obećao da će učiniti”.

Političari i državni funkcioneri pozvani su da se uzdrže od pritisaka i pokušaja uticaja na uređivačku politiku, a svaki pokušaj povezivanja ovakvog protesta s bilo kojom političkom partijom unapred se odbija.

Z. Sp.

opsirnije1