1

Osumnjičeno više policajaca zbog korupcije nego prošle godine

pare– U prvih šest meseci ove godine Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije podneo je 87 krivičnih prijava, kojima je obuhvaćeno 113 policajaca, što je za 57 odsto više nego prošle godine – izjavila je Dijana Hrkalović, zamenica šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova.

Ona je precizirala da su među krivičnim delima za koja se sumnjiče policajci protiv kojih su podnete krivične prijave najzastupljeniji primanje i davanje mita i zloupotreba službenog položaja.

Po njenim rečima, otkrivanje nepravilnosti u radu pripadnika policije je deo nastojanja MUP-a i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da se dosledno sprovode Akcioni plan i Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su povodom toga u poslednjih godinu dana evidentirali  2.480 krivičnih dela sa elementima korupcije, ili za 28 odsto više nego u istom periodu 2013/2014. godine.

Pored toga, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) od aprila 2014. godine do juna ove godine podnela je krivične prijave protiv 52 osobe zbog osnovane sumnje da su počinile 151 koruptivno krivično delo i da su time nanele štetu budžetu Republike Srbije i raznim privrednim društvima za oko dva i po miliona evra i oko 785 miliona dinara.

M. G.

opsirnije1