1

Opasnost za decu na internetu

DECA, KOMPJUTERIMinistarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije uputilo je apel svim građanima da, ukoliko u našoj zemlji primete decu koja igraju na internetu novu video-igru „Plavi kit”, u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i na samoubistvo, odmah to prijave policiji.

Iako MUP Srbije nije zabeležio nijedan slučaj koji ima veze s tom ruskom video-igrom, upućen je poziv svim roditeljima i nastavnicima da razgovaraju s decom i prate njihove aktivnosti na internetu kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti.

Takođe, apeluje se na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi kako bi se na vreme sprečile neželjene posledice u Srbiji.

Igrica „Plavi kit” pre svega je usmerena na mlađu populaciju. Za 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni, poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je, navodno, stradalo više desetina maloletnika, te će stoga Odeljenje za visokotehnološki kriminal pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od njene eventualne pojave u Srbiji.

M. G.