Održan „Ajvar fest” u Starčevu

U četvrtak, 20. decembra, prvi put u Starčevu je održan „Ajvar fest”, svojevrsno nadmetanje na kome se bira najbolji uzorak čuvenog specijaliteta od paprike, kao i takmičenje u jedenju ljutih papričica. Ovu manifestaciju je organizovalo udruženje „Balkan čili festival”.

Ovo je šesta godina zaredom kako je biran najbolji ajvar, a učestvovali su proizvođači ovog specijaliteta iz cele Srbije, Republike Srpske, Makedonije, Rumunije i Bugarske. Ovogodišnji „Ajvar fest” podržali su i najbolji kuvari iz naše zemlje.

Na takmičenju održanom 20. decembra u Starčevu u konkurenciji blagih ajvara najbolji uzorak imao je Stevica Marković iz Leskovca, dok je u kategoriji ljutih ajvara pobedila Biljana Lazić iz Gornjeg Crnjelova iz Republike Srpske.

Veoma interesantno bilo je i takmičenje u jedenju ljutih papričica, u kome je trijumfovao takmičar iz Pirota, koji je postavio i novi rekord: za svega trinaest sekundi pojeo je pet veoma ljutih svežih papričica. Drugo mesto pripalo je Aleksandru Pešiću iz Beograda, a bronzani pehar namenjen trećeplasiranom takmičaru zaslužio je Aleksandar Ravin iz Ivanova.

Posebno je interesantan podatak da su tročlani žiri koji je ocenjivao kvalitet ajvara činili ljudi s tri kraja naše planete – iz Indije, Irske i Banatskog Brestovca.

Organizatori ove lepe i zanimljive manifestacije, koje je predvodio direktor festivala Vik Jensen, najavljuju da će u narednim godinama „Ajvar fest” dobiti i neku novu dimenziju. Takmičenje će biti organizovano po regionima, širom Srbije i okolnih zemalja, a onda će proizvođači najboljih uzoraka s tih nadmetanja svoj ajvar poslati u Beograd na veliko finale, kada će biti odlučeno ko pravi najbolji specijalitet od paprike na celom Balkanu.