1

Obeležen Svetski dan slepih i slabovidih osoba

slepiČlanovi Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančevo danas su šetnjom kroz centar grada i druženjem obeležili Svetski dan slepih i slabovidih osoba – 15. oktobar. Tom prilikom dvadesetak učesnika tradicionalne šetnje obišlo je i postavku „Dodirni prirodu” u Narodnom muzeju Pančevo, dok je u prostorijama organizacije, gde su se okupili članovi udruženja i korisnici Doma za slepe, priređena izložba predmeta nastalih u okviru dekupaž radionice.

Proteklih godina ove šetnje završavale su se u holu Gradske uprave, gde su članove Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančevo dočekivali predstavnici lokalne samouprave. Ovog puta to nije bio slučaj jer su, kako smo saznali, gradski čelnici imali druge obaveze.

Povodom Svetskog dana slepih i slabovidih osoba Zlatibor Lazarov, predsednik Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančevo, izjavio je da je lokalna samouprava u proteklih nekoliko godina mnogo uradila kako bi se uslovi života slepih i slabovidih lica poboljšali, te da u gradu ima dovoljno zvučnih semafora i tabli na Brajevom pismu.

Ipak, činjenica je da infrastruktura u Pančevu nije prilagođena slepim osobama, jer ne postoje taktilne staze, koje bi im olakšale kretanje, a zvučni semafori u centru grada su u kvaru.

I. P.

opsirnije1