O advokaturi sa Slobodanom Režom: „Netransparentnost izaziva nezadovoljstvo”

image_pdfimage_print

 

Mogu da postoje zloupotrebe

Formirati kol-centar na nivou pokrajine

Tarifa različita u zavisnosti od težine krivičnog dela

Saša Levnajić „najvredniji”

Ogranak advokatske komore Vojvodine u Pančevu pored našeg grada pokriva još grad Vršac i pet opština: Belu Crkvu, Plandište, Kovačicu, Opovo i Alibunar. Trenutno je 245 advokata upisanih u imenik ogranka, a predsedava mu Slobodan Reža.

Novogodišnji praznici bili su dobar povod da s njim porazgovaramo o aktuelnostima iz te važne branše.

Izgubljen veliki delokrug rada

On kaže da se stanje u Advokatskoj komori Vojvodine konsolidovalo posle izbora sprovedenih u septembru.

– Problem koji smo imali oko godinu dana razrešen je: prethodno rukovodstvo je sprovodilo samovolju u odnosu prema drugim komorama, u kojima je takođe na čelo došlo legalno izabrano rukovodstvo. Pančevački ogranak je uvek imao redovne izbore; u prethodna dva mandata, sedam godina, bio sam predsednik, ali sam se krajem 2016. godine povukao jer sam tada postao i član UO AKV. Međutim, desio se nesrećan slučaj – kolega Slobodan Kocoljevac, koji je izabran za novog predsednika, iznenada je preminuo, pa sam na predlog kolega ovog oktobra ponovo preuzeo rukovođenje lokalnim ogrankom – priča Reža.

U Vojvodini i Srbiji u celini, prema njegovom mišljenju, advokati su, počev od uvođenja javnih izvršitelja i zatim činjenice da su određene poslove preuzeli javni beležnici, izgubili prilično veliki delokrug rada. Objašnjava:

– Samim time su im prihodi manji, a s obzirom na to da nema više ni zapošljavanja po firmama, obim posla se smanjio. Znamo i da građani više nemaju ekonomsku snagu kao nekada, pa se advokatura u jednom svom delu bori za golu egzistenciju.

Reža kaže da je to svakodnevna tema na sastancima. Dodaje:

– Jedan od razloga što se advokati osećaju loše, jeste taj što se poslovi po službenoj dužnosti u institucijama – kao što su sudovi, policija, poreske uprave, tužilaštva, centri za socijalni rad i druge – ne dobijaju na transparentan način. Od 2010. do 2012. godine pančevački ogranak je to pokušao da reši sistematski: formiran je kol-centar koji je jedini posedovao spisak svih advokata što su se opredelili za zastupanje i odbrane po službenoj dužnosti. U tom periodu smo mi na poziv službenih lica iz pomenutih institucija zvali advokata koji je po redu na spisku, pa je bilo jako malo pritužbi kolega na postupak dodele takvih predmeta.

 

Saša Levnajić „najvredniji”

Kako Reža iz kolegijalnih razloga nije želeo da govori o konkretnim imenima, podatke o broju predmeta potražili smo iz drugih pouzdanih izvora. Jedno ime – Saša Levnajić – iskočilo je na dva mesta.Prvo: on je kao advokat u poslednjih deset godina, izuzev skoro dve godine koliko je proveo na poziciji pomoćnika gradonačelnika, vodio 704 predmeta u pančevačkom pravosuđu, a samo u 2017. godini, do sredine novembra, ravno stotinu. Poređenja radi, dvojica iza njega najčešće pominjanih advokata za deceniju su uspeli da obrade 129 odnosno 111 slučajeva na sudu. Drugo: kako smo saznali, Levnajić za predstavljanje javnih preduzeća pred sudom dobija mesečni paušal. Za zastupanje firmi pod kapom lokalne samouprave primao je do sada od 6.000 do 25.000 dinara mesečno. Čak i tokom januara kada niko ne radi. 

Pravilno raspoređivati!

Međutim, stupanjem na snagu novog Zakonika o krivičnom postupku, Visoki savet sudstva i Ministarstvo pravde zauzeli su stanovište koje nije bilo obavezujuće, ali je išlo ka tome da advokati ne mogu da drže te spiskove, već da treba da ih daju institucijama.

– Time smo se vratili u problem od pre 2010: netransparentnost. To konkretno znači da mogu da postoje zloupotrebe prilikom dodeljivanja predmeta: jasno je da ih pojedini advokati dobijaju mnogo češće od drugih, pa samim tim ostvaruju mnogo veće prihode. Advokati su sve osetljiviji na ovo pitanje i sve žešće insistiraju na tome da se ta materija ponovo reguliše. Zato je UO AKV doneo odluku da se formira pravi kol-centar na nivou cele Vojvodine, koji će raditi 24 sata, odgovarati na pozive institucija i dodeljivati advokate, pa će se pravilno raspoređivati predmeti – objašnjava Reža.

Uz broj predmeta važna je i njihova vrsta, odnosno vrednost.

 – Za predmete je specifično i to da je advokatska tarifa različita u zavisnosti od težine krivičnog dela; stiče se utisak da neki advokati dobijaju samo one predmete koji su, da tako kažem, isplativiji. Kada pogledamo samo broj predmeta, možemo da steknemo utisak da je u nekim slučajevima sve to prilično dobro raspoređeno, što je kriva slika, jer novčana valorizacija rada pokazuje drastične razlike. Sve to bi se izbeglo poštovanjem redosleda – jasan je Reža.

 Postoje, kako kaže, i neprihvatljive primedbe sudova, institucija i ustanova da nisu svi advokati podjednako kompetentni.

– To nijednom zakonskom odredbom nije propisano. Ne postoje nikakva merila koja mogu da odrede da će jedan advokat dobijati samo teška krivična dela, a drugi ona za koja su propisane male kazne. Prema Zakonu o advokaturi, Zakoniku o krivičnom postupku i Zakonu o parničnom postupku, nije propisana pomenuta razlika, pa bi trebalo da se advokati angažuju na osnovu spiska koji dostavlja nadležna komora. Mi insistiramo na tome! Bilo je pojava da određene sudije ili službenici u institucijama i ustanovama smatraju da neki advokati ne znaju određenu materiju, ali apsolutno ne spada u njihovu kompetenciju da to procenjuju – jasan je predsednik pančevačkog ogranka, koji ponavlja da merila moraju da budu propisana zakonom ili nekim drugim aktom, što sada nije slučaj.

Odstupanje od pravila frustrira

Reža kaže da je bilo nekoliko sastanaka s policijom, sudijama, tužiocima i njihovim zamenicima na ovu temu.

 – Oni pozivaju advokate pošto neko izjavi da ne može da angažuje branioca, a odbrana je obavezna po službenoj dužnosti, što je slučaj za krivična dela za koja je propisana kazna od deset i više godina zatvora i za maloletnike. Tražimo da se u tim i drugim institucijama odrede po jedno ili dva lica koja će nas pozivati, i to ona što su poznata advokatskoj organizaciji po imenu i prezimenu, kako bismo mi u svakom trenutku mogli da proverimo da li se spiskovi poštuju. Međutim, do toga dosad nije došlo, stalno nas zove neko drugi, ne saopštavajući nam da li smo na redu – priča on.

Prosečan odnos između slučajeva koje advokat dobija po službenoj dužnosti i onih koje vodi kao izabrani branilac jeste jedan prema pet i to varira. Reža nastavlja:

– Međutim, kod pojedinih advokata taj procenat je manji, a kod nekih drugih mnogo veći! Bilo je i ima još uvek ovih drugih ekstrema i borimo se protiv toga. Ne želim da pričam o konkretnim imenima, ali dobijali smo izveštaje iz kojih se vidi da se, najjednostavnije rečeno, ne prati azbučni red. Svako odstupanje od pravila da svi dobijamo jednak broj i podjednako teške predmete frustrira većinu advokata. Na našim internim sastancima kolege su iznosile podatke da među nama ima onih što zastupaju i javne ustanove i preduzeća toliko često da to upada u oči. Nekada su postojali tzv. tenderi za advokatske usluge, pa su pojedinci nudili usluge drastično ispod advokatske tarife, što je disciplinski prekršaj.

Potrebu da se pravilima igre reguliše oblast o kojoj je govorio, Slobodan Reža smatra za veoma važnu u advokaturi. Ovo što se sada dešava nije protivzakonito, ali advokati smatraju da je nepravično. Naravno, slobodno tržište usluga mora da ostane upravo to.

S. Trajković

 

Pošaljite komentar

Your email address will not be published.

task-attention.png
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce Pančevac online da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Pančevac online ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije „Pančevca”. Administratorima potala „Pančevac online” se možete obratiti ovde: pancevac@pancevac-online.rs.
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien