1

Novi autobusi ATP-a u saobraćaju

NOVI AUTOBUSIOd juče se na pančevačkim ulicama mogu videti novi autobusi ATP-a koje je proizveo „Ikarbus”.

Njihove tehničke karakteristike zaslužuju pažnju. Pravljeni su na „Mercedesovoj” šasiji i imaju najnovije „euro 5” motore jačine 300 konjskih snaga. Ugrađena im je „Mercedesova” tehnologija za prečišćavanje izduvnih gasova, zbog čega neće zagađivati vazduh, kao i šestostepeni automatski menjači, što će biti olakšica za vozače.

Novi autobusi imaju protivpožarne uređaje i svi su klimatizovani. U motore su im ugrađeni i sistem za lakše kočenje EBS, kao i sistemi ABS i ASR, koji takođe olakšavaju vožnju i postali su standard u auto-industriji.

Podsećamo, sedam novih autobusa saobraćaće na najprometnijoj ATP-ovoj liniji: Pančevo–Beograd, a pet će pojačati gradski saobraćaj.

Autobusi koji će prevoziti putnike za glavni grad imaju 45 mesta za sedenje, a oni koji će ići po gradskim linijama 35. U gradskim autobusima postoji poseban prostor za majke s malom decom, kao i rampa za osobe sa invaliditetom.

Zanimljivo je i to da novi autobusi imaju bezbednosne sisteme protiv zaglavljivanja putnika u vratima, kao i automatske stanične kočnice. Sve to zvuči nestvarno s obzirom na to da je u voznom parku ATP-a prosečna starost vozila 18 godina, a ima i autobusa koji su kupljeni pre 34 godine.

M. G.