1

Noć veštica obeležena i u Pančevu

Noćas se u SAD, Kanadi, Irskoj, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Japanu i mnogim drugim zemljama obeležava Noć veštica. Ovaj praznik je nastao od svetkovine Kelta posvećene paganskom božanstvu Sauvinu (Samhain).

Kelti su verovali da se dan uoči njihove Nove godine, 31. oktobra, duhovi mrtvih vraćaju na zemlju i uništavaju sve što je posejano na njivama. Ljudi su se tada okupljali oko lomača kako bi uz pomoć sveštenika prinosili žrtve božanstvima – spaljivali su useve i životinje maskirani u kostime od kože.

Irski imigranti su napravili svoju verziju tih paganskih običaja i preneli ih u Severnu Ameriku u 19. veku. Tako je nastala Noć veštica, koja je potom, iz godine u godinu, počela da se proslavlja i u drugim državama. Maskenbali i kostimirane žurke, kao i pravljenje lampi od bundeva, glavna su obeležja Noći veštica.

U Srbiji je jedni vole, a drugi osporavaju. Foto-reporter „Pančevca” Bogdan Petrov večeras je na ulicama našeg grada zabeležio dokaz da stara keltska tradicija i u Pančevu ima svoje poklonike, koji su se, očito, sjajno zabavili. вестица

D. K.