1

Noć u Hitnoj: zamalo da čovek nastrada od komadića oraha

hitna nocDva noćna dežurstva u Službi hitne medicinske pomoći skrenula su nam pažnju na učestalost stomačnih tegoba i alergijskih reakcija kod pregledanih pacijenata. Neki sugrađani su zvali kako bi dobili savet u vezi sa istim problemima. Bolovi u stomaku nisu bili praćeni povišenom temperaturom, a obično je uz njih išlo i povraćanje.
S druge strane, alergijske reakcije najčešće su se ispoljavale pojavom koprivnjače na koži. Kod nekoliko pacijenata pad krvnog pritiska zbog alergije zahtevao je bolnički tretman.

Transport pacijenta u Kliniku za uho grlo i nos, zbog udisanja stranog tela u disajne puteve, razlog je daorah skrenemo pažnju na ovo urgentno stanje. Biološki materijal kao što je zrno pasulja, graška ili parče oraha, kao što je to bilo u ovom slučaju, može da nabubri usled vlažne sredine disajnog puta i da prouzrokuje potpunu opstrukciju.

Zavisno od mesta gde se nalazi strano telo, komplikacije mogu ići od zapaljenja pluća pa sve do ugušenja. Zbog toga bi trebalo obratiti pažnju na ovaj problem i reagovati što brže udaranjem pesnicom između lopatica, primenom takozvanog Hajmlihovog manevra i svakako obraćanjem zdravstvenom radniku ukoliko nismo uspeli da uklonimo strano telo iz disajnog puta ili smo posumnjali na neku komplikaciju.

Dr Miroslav Tepšić