1

Noć u Hitnoj: tri saobraćajke

hitna nocNoć u Hitnoj pomoći protekla je u znaku saobraćajnih nezgoda koje su se desile na tri različite gradske lokacije. Zajednički imenitelj ovih saobraćajnih nezgoda je ljudski faktor.
Vožnja u alkoholisanom stanju doprinela je tome da se vozač automobila „zakuca” u kamion ispred sebe.
Druga (opet) alkoholisana osoba sletela je s puta i samo pukim slučajem je pretrpela manje povrede, jer je vozilo samo očešalo betonski stub.
Najtežu povredu je pretrpela starica koja je kod Starog Tamiša prelazila put u nameri da dođe do autobuske stanice. Neosvetljeni deo puta i danima parkirani kamioni s jedne i druge strane kolovoza sigurno su doprineli smanjenoj preglednosti saobraćaja. Da li je pritom bilo prekoračenja brzine i da li je vozač obratio pažnju na druge učesnike u saobraćaju, znaće se po završetku uviđaja. Povređena starica zadobila je težak prelom potkolenice i veliki hematom na potiljačnom delu glave.
Sigurno je da postoje nepredviđene situacije koje mogu doprineti incidentima u saobraćaju. Alkoholizam se svakako ne ubraja u ovu kategoriju i svaka mera koja će onemogućiti ponavljanje ovakvih prekršaja doprineće većoj sigurnosti učesnika u saobraćaju. Ovim licima uvek treba dati do znanja da za rizično ponašanje sledi i odgovarajuća kazna.
Dr Miroslav Tepšić