1

Noć u Hitnoj: stalo srce zbog bombone!

Hitna pomoć je tokom noći imala 32 ambulantna pregleda i 10 kućnih poseta. U ambulantu su građani najviše dolazili zbog visokog krvnog pritiska, reumatskih bolova i lakših trauma. Deca su imala tegobe u vidu bolova u uhu i infekcija gornjih respiratornih puteva. Intervenisano je i na javnom mestu zbog saobraćajne nezgode, u kojoj je vozač motocikla zadobio lakše telesne povrede.

hitna pomocPrethodni dan obeležilo je sedam intervencija u gradu i to uglavnom zbog padova na ulici i povreda zadobijenih u tuči.

Vredi pomenuti intervenciju lekara na glavnoj autobuskoj stanici, gde je ukazana pomoć čoveku bez svesti i srčane radnje. S prvim masažama srca, koje su primenili članovi ekipe, pacijent je izbacio bombonu iz disajnih puteva i prodisao. To najbolje govori koliko je brza intervencija bitna za povoljan ishod reanimacije. Srećne okolnosti su bile blizina mesta događanja i brz dolazak urgentne ekipe.

Brza prva pomoć veoma je važna, čak i ako je pružaju obučeni laici, to jest građani koji nisu zdravstveni radnici, ali znaju kako da pomognu.
Dr Miroslav Tepšić