1

Neuobičajen gest novog načelnika pančevačke policije

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Nikola Popovac, novi načelnik Policijske uprave Pančevo, u vreme dok je bio u vrhu beogradske policije, sredinom novembra 2012. godine, javno se izvinio ženi koja je bila žrtva policijske brutalnosti u prisustvu svoje dece.

Mediji su tada opširno izveštavali o incidentu koji se dogodio u Beogradu na spontanom protestu građana zbog prinudnog iseljavanja jednog vatrogasca i njegove porodice iz stana u kome su bespravno živeli nekoliko godina.

Incident je počeo kada je jedan policajac zapretio školskim drugovima dece tog vatrogasca koji su se okupili ispred zgrade dok je trajalo iseljenje. Naredio im je da se raziđu da ne bi bili uhapšeni, što je razljutilo jednu ženu koja je bila među prisutnima. Ona mu je rekla kako nije u redu da tako plaši decu, jer će početi da se plaše policajaca umesto da se zbog njih osećaju bezbedno. Dok je pričala s tim policajcem, grubo ih je prekinuo njegov starešina, pomoćnik komandira Policijske stanice Stari grad. Žena mu je rekla da treba da ga bude sramota zbog takvog ponašanja, okrenula se i krenula ka kući, ali ju je on grubo uhvatio za ruku i u prisustvu njene dece na silu ugurao u policijsku maricu. Žena je nakon toga prebačena u beogradsku policiju, gde je takođe bila maltretirana.

Novi načelnik pančevačke policije Nikola Popovac, tada jedan od rukovodilaca Policijske uprave za Beograd, obratio se medijima povodom tog slučaja i izjavio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo da suspenduje policajca koji je maltretirao ženu jer je utvrđena njegova disciplinska odgovornost.

– Iskoristio bih priliku da se u ime načelnika beogradske policije, u svoje ime i u ime svih pripadnika beogradske policije izvinim gospođi prema kojoj se nekorektno postupilo – izjavio je tada Popovac.

M. G.