Neispravna vozila u saobraćaju

Auto-moto savez Srbije

Od preko 5.000 vozila, koliko ih je pregledano u centrima za tehnički pregled u periodu od 23. do 28. juna širom Srbije, tokom trajanja akcije „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”, 34 odsto je bilo neispravno.

Za proveru tehničke ispravnosti vozila najviše su bili zainteresovani vlasnici starijih automobila, a najveći broj uočenih kvarova odnosio se na kočnice, volane, svetla i migavce.

U ovogodišnjoj akciji „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo”, pored Auto-moto saveza Srbije i Asocijacije tehničkih pregleda, učestvovala je i Uprava saobraćajne policije.

Njeni pripadnici su zaustavljali vozače i ukazivali im na važnost ispravnosti volana, kočnica, uređaja za vuču vozila, guma, svetala i migavaca, kao i uređaja na gasni pogon u vozilima koja učestvuju u saobraćaju.

Ovogodišnji rezultati ove akcije su lošiji od prošlogodišnjih – pre godinu dana je bilo pregledano 10.000 vozila, a 27 odsto ih je bilo neispravno. Odziv na ovogodišnju akciju bio je slabiji nego 2013. godine uprkos tome što su tehnički pregledi bili besplatni.

Mihajlo Gligorić