Nedomaćinsko rukovođenje ustanovom

image_pdfimage_print

APOTEKA  IMG_0366 (3) Kontrola namenskog korišćenja budžetskih sredstava i materijalno-finansijskog poslovanja u 2014. godini u Apoteci Pančevo počela je 19. februara na inicijativu gradonačelnika Pančeva, a završena je 30. marta. Apoteka je inspekciji dostavila veliki broj primedbi na zapisnik, koje su odbačene. Izveštaj je ove nedelje prosleđen i gradonačelniku, a uvid u njega imala je i novinarka „Pančevca”.

Dokument sadrži obilje činjenica koje ukazuju na propuste u radu rukovodstva Apoteke Pančevo, kao što su neprimenjivanje Zakona o javnim nabavkama i trošenje javnih sredstava koja nisu bila predviđena finansijskim planom Upravnog odbora. U izveštaju se navodi i da „veći deo računovodstvenih isprava nema prijemni štambilj, te se ne može utvrditi datum prijema dokumenata i ne mogu se odrediti rokovi kada je izvršeno knjiženje, odnosno da li su u skladu sa Uredbom o budžetskom računovodstvu”.

Budžetska inspekcija je utvrdila, kao i pančevačka policija, koja je izvršila provere po nalogu pančevačkog Osnovnog tužilaštva, da je Apoteka Pančevo nabavila od firme „Interpo” 3.600 plišanih loptica po ceni od 684 dinara (ukupno 10.264.697 dinara), a da pritom, kako se navodi u izveštaju, ne postoje dokazi o tome da je roba nekome prodata, isporučena ili podeljena u reklamne svrhe. Takođe, pominje se i firma „Ars tonus”, kojoj je Apoteka platila 2.206.676 apoteka 3dinara (ukupan iznos je 2.845.676 dinara) za različite usluge: termoformiranja po obliku proizvoda i sečenje folije, materijal PET, isporuka kartona s termolepkom za blistovanje proizvoda, usluge protokola, keteringa, opreme, dekoracije i pratećeg reklamnog materijala, „skeniranje izložbenog prostora, proces benčmarkinga u odnosu na konkurenciju, unapređenje promotivno-izložbenog prostora u apotekama, kreiranje predloga vizuelnog identiteta spoljnog dela apoteke i organizacija povodom otvaranje apoteke ’Makedonija’”. U izveštaju se zaključuje da za usluge reklamiranja nije sproveden postupak javne nabavke, a donji limit za raspisivanje tendera je 400.000 dinara, što je suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Zakup lokala od 1.000 evra

U zapisniku se navodi i da Apoteka prilikom otvaranja triju novih objekata nije poštovala Zakon o javnim nabavkama jer nije sprovela tender za izbor novih lokacija, te da je rukovodstvo zaključilo ugovore sa zakupodavcima po cenama znatno višim od tržišnih. Tako je za poslovni prostor u Ulici Ž. Zrenjanina 43, površine 60 kvadrata, 1. novembra 2014. zaključen ugovor s Milanom Bačujkovim, po ceni od 400 evra mesečno. Drugi je potpisan 9. oktobra 2014. između Apoteke i Stojana Katančevića – o zakupu poslovnog prostora u Makedonskoj ulici 31-a, površine 90 kvadratnih metara, za mesečnu zakupninu od 500 evra. Treći ugovor o zakupu lokala zaključen je 1. septembra 2014. između Apoteke i preduzeća „Beotok” d. o. o., u Ulici Veljka Vlahovića 11-a, površine 92,46 metara kvadratnih, za mesečnu rentu od čak 1.000 evra.

Apoteka Pancevo_MG_0286 (22)Koliko su cene navedenih zakupnina visoke, govori podatak da na osnovu Odluke o poslovnom prostoru, magacinskom prostoru i garažama grada Pančeva početna cena zakupa poslovnog prostora bazirana na tržišnim cenama u prvoj zoni iznosi 300 dinara po kvadratnom metru, u drugoj zoni 200 dinara i u trećoj zoni 100 dinara. To znači da bi cena lokala u Ulici Žarka Zrenjanina, koji se nalazi u prvoj zoni, bila 18.000 dinara, a za poslovni prostor u Makedonskoj i u Veljka Vlahovića, koji se nalaze u drugoj zoni, tržišna cena bi iznosila 10.000, odnosno 9.246 dinara. U izveštaju stoji da je David Stokić, zamenik direktorke Apoteke, izjavio je da su „vršene provere tržišnih cena lokala”, ali nije mogao da obezbedi dokaz o tome.

Sudski sporovi

Zapisnik osvetljava i druge detalje koji ilustruju koliko rukovodstvo nedomaćinski upravlja Apotekom Pančevo. Uvidom u dokumentaciju uočeno je da ta ustanova iz godine u godinu povećava dugove prema dobavljačima (31. decembra 2012. ukupan dug bio je 555.249.601, a dve godine kasnije 682.747.633 dinara). Takođe, ustanova ima pet sudskih sporova – za ukupan iznos od oko 370 miliona dinara. Apoteka ima i nenaplaćena potraživanja od kupaca u zemlji u iznosu od 114.920.491 dinara, a najveća među njima ima firma „Velefarm holding” u stečaju (108.426.272).

Na kraju izveštaja rukovodstvu se upućuje preporuka da u skladu sa upravljačkom odgovornošću, koja je obaveza rukovodilaca svih nivoa kao korisnika javnih sredstava, sve poslove obavljaju zakonito, poštujući principe ekonomičnosti, efikasnosti i javnosti, kao i da za svoje odluke odgovaraju onome ko ih je imenovao.

Budžetska inspekcija na kraju daje i predlog mera kojima se Apoteka obavezuje da poslovne knjige vodi u skladu sa Uredbom o budžetskom računovodstvu i da u poslovanju primenjuje odredbe Zakona o javnim nabavkama. Takođe, Nadzornom odboru, koji prema Statutu Apoteke Pančevo „vrši nadzor nad radom i poslovanjem Apoteke” i obavezan je da podnosi osnivaču godišnji izveštaj o izvršenom nadzoru, nalaže se da u roku od 30 dana dostavi izveštaje, koji lokalnoj samoupravi nisu podneti ni za prošlu ni za pretprošlu godinu, a nisu dati na uvid ni budžetskom inspektoru do kraja kontrole inspekcije u Apoteci Pančevo. Isto tako Apoteka, iako ima obavezu, nije dostavila osnivaču plan rada i finansijski plan za 2014. godinu.

Odloženo saslušanje

Kako smo saznali u Višem javnom tužilaštvu Pančevo, prvo saslušanje u postupku istrage protiv osumnjičenih u slučaju Apoteke Pančevo, koje je trebalo da bude održano pretprošle nedelje, odloženo je zbog nemogućnosti nekih od njih i advokata da prisustvuju saslušanju.

Politička odluka

S obzirom na to da je protiv direktorke Branke Milojević i njenog pomoćnika Davida Stokića pančevačko Više tužilaštvo pokrenulo istražni postupak zbog zloupotrebe službenog položaja i da su u izveštaju uočeni veliki propusti u radu Apoteke, pitali smo gradske čelnike da li će Grad kao osnivač ustanove i onaj koji imenuje direktorku Apoteke reagovati. Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov izjavio je za naš list da je eventualna smena direktorke Apoteke politička odluka i da nju treba da donesu oni koji su je postavili.

– Odluku o pokretanju inicijative za smenu direktorke Apoteke treba da donese Gradski odbor SNS-a, koji ju je predložio. Ja nisam član tog tela, a ni kao gradonačelnik nemam ovlašćenja da postavljam i smenjujem direktore. Smatram da svako za koga se dokaže da je kriv treba da odgovara – rekao je Radanov i dodao da je primio zapisnik i prosledio ga tužilaštvu.

Na pitanje da li će se Gradski odbor Srpske napredne stranke sastajati i izjašnjavati o tom pitanju, Željko Sušec, predsednik GO SNS-a, rekao je:

– Sačekaćemo odluku Tužilaštva. Ako bude bilo osnova, Gradski odbor će pokrenuti inicijativu za smenu po hitnom postupku. Mi u SNS-u smatramo da svako ko krši zakon, treba da odgovara, a prema našim članovima smo još rigorozniji. Niko od njih ko krši zakon neće biti zaštićen.

apoteka 2On je odluku gradonačelnika da pošalje budžetsku inspekciju u Apoteku ocenio kao „ludost” i dodao da za to nije bilo osnova budući da „Apoteka nije korisnik budžetskih sredstava”.

Prema Statutu Apoteke, Nadzorni odbor kontroliše poslovanje i rad ustanove, a o tome da li je nadzor vršen i na koji način s obzirom na propuste u poslovanju, razgovarali smo i s predsednikom tog tela Milošem Ajkalom, koga je delegirao Grad. On je rekao da zbog kratkih rokova nije u mogućnosti da nam da izjavu, ali je kazao da će rado odgovoriti na sva naša pitanja za naredni broj „Pančevca”. Dodao je da članovi Nadzornog odbora ne vide nikakav problem u poslovanju Apoteke i da će se to telo, zajedno sa Upravnim odborom, ove nedelje sastati kako bi se izjasnili o pisanjima u našem listu.

I. Predić

—————————-

P. S. Tekst je izašao u štampanom izdanju „Pančevca”, u četvrtak, 23. aprila, broj 4606. Iako je Miloš Ajkalo, predsednik Nadzornog odbora Apoteke Pančevo, rekao da ćemo odgovore na pitanja upućena njemu, kao i saopštenje Nadzornog i Upravnog odbora dobiti za naredni broj „Pančevca”, oni do zaključenja broja 4607. nisu stigli u našu redakciju.

 

Jedan komentar

Pošaljite komentar

Your email address will not be published.

task-attention.png
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce Pančevac online da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Pančevac online ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije „Pančevca”. Administratorima potala „Pančevac online” se možete obratiti ovde: pancevac@pancevac-online.rs.
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien