1

Naši specijalci ponovo vežbaju s Rusima

Specijalna-brigada1Kako piše list „Danas”, u Srbiji će u prvom polugođu ove godine biti održana zajednička vojna vežba Specijalne brigade Vojske Srbije i Vazdušno-desantnih snaga vojske Ruske Federacije. Tokom vežbe će se simulirati zajedničko učešće u mirovnoj misiji.

Naši i ruski specijalci do sada su održali dve zajedničke vežbe: prvu u Sremu novembra 2014. godine, a drugu početkom septembra prošle godine na teritoriji Rusije, zajedno s padobrancima iz Belorusije. Oba puta su usledile brojne kritike i negativne reakcije iz Brisela koje su se svodile na to da je tako nešto neodrživo s obzirom na proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji i obavezu naše države da usklađuje spoljnu politiku s tom državnom zajednicom.

Međutim, ove kritike su apsurdne s obzirom na to da je Srbija u martu prošle godine potpisala Individualni partnerski akcioni plan (IPAP) sa NATO-om, što predstavlja najviši stepen saradnje te vojne alijanse s nekom državom koja još nije primljena u njegovo članstvo. Uz to, predviđeno je da tokom ove godine Vojska Srbije održi šest zajedničkih vojnih vežbi sa američkom armijom.

Zanimljivo je da su i predstojeće i prethodne rusko-srpske vojne vežbe najavljene u ruskim medijima, a da u našim novinama nije objavljeno ništa o tome.

M. G.