NACIONALNI SAVET MAKEDONACA: Žalbe na doktora Janića osnovane

U vezi s tekstom „Doktor Janić pobrkao lončiće?”, objavljenim u „Pančevcu” 3. jula, koji se bavi pritužbama osoba makedonske nacionalnosti da poznati pančevački lekar dr Mladen Janić na veoma ružan način govori o makedonskoj nacionalnoj zajednici, imamo obavezu i potrebu da vam se obratimo budući da se govori o pripadnicima makedonske nacionalne zajednice, mada bismo reagovali i da je u pitanju bilo koja druga nacionalna zajednica. Ovim putem želimo da istaknemo da Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji najoštrije osuđuje svaki vid nacionalne, verske ili rasne netrpeljivosti.

Borče Veličkovski

Takođe, možemo da kažemo da se jedan građanin Pančeva, pripadnik makedonske nacionalne zajednice, doduše anonimno, ali pismenim putem, dopisom poslatim poštom Nacionalnom savetu, već žalio na dotičnog doktora, izjavom vrlo sličnom onoj koju navodite u vašem listu.
Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji, na osnovu člana 10, stav 1, tačke 12 i 13 Zakona o nacionalnim savetima, ima pravo da pokrene pritužbu republičkom, pokrajinskom i lokalnom ombudsmanu, ukoliko oceni da postoji povreda Ustavom zagarantovanih prava ili ukoliko to zatraži građanin pripadnik nacionalne manjine, a po članu 10. stav 1 tačka 14 može zauzimati stavove, pokrenuti inicijative i preduzimati mere u vezi sa svim pitanjima koja su neposredno povezana s položajem, identitetom i pravima nacionalnih manjina.
Nacionalni savet će svakako, uzimajući u obzir da postoje pritužbe s više izvora, zatražiti da nadležni odnosno republički, pokrajinski i lokalni zaštitnik građana provere ove navode i preduzmu dalje korake u skladu sa zakonom.

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine