1

Moj izbor Gledati, čitati i voleti film

PAFF –

„Pančevo film festival” je manifestacija koja se prvi put organizuje u našem gradu. Održava se na više mesta – Letnjoj pozornici, „Apolu” i Kulturnom centru. Od 3. do 7. septembra Pančevo treba da postane grad-festival u kojem će biti prikazano pedesetak svetskih filmova kratkog, srednjeg i dugog metra. Pored toga, planirani su i muzički, strip i edukativni programi. Tematski, ovogodišnji izbor filmova je usmeren i na probleme odrastanja, mladosti, života i odnosa mladih ljudi, dece i tinejdžera. Izabrani filmovi su nastali u različitim sistemima i uslovima i u skladu s tim snimani su i mobilnim telefonom, kamericom „GoPro” i fotoaparatima. Edukativni deo festivala sastojaće se od desetak tribina, razgovora i predavanja namenjenih studentima i srednjoškolcima, koje će održati gosti festivala: filmski umetnici, novinari, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih akademskih institucija i drugi umetnici i kulturni radnici.

Aleksandar Stojković, foto-reporter

Aleksandar Stojković, foto-reporter

Zahvaljujući tome publika festivala, a posebno ona najmlađa, imaće priliku da od samih autora čuje i nauči kako, zašto i na koji način se filmovi prave. Najvažnije je to što će naučiti kako se filmovi čitaju, gledaju i vole.

IZLOŽBA:

U beogradskoj galeriji „Bartselona” u ponedeljak, 8. septembra, u 19 sati, biće otvorena samostalna izložba fotografija Imrea Saba pod nazivom „Guča – deset godina posle”.

Od 1979. godine Imre Sabo je bio foto-reporter u „Ilustrovanoj politici”, „Politici”, „Intervjuu”, NIN-u, listu „Danas”, „Fonetu” i „Blic njuzu”. Deset godina je radio kao foto-reporter iz Guče za „Ilustrovanu politiku”. U tom periodu je nastojao da pokrije sve aspekte tog festivala pre, za vreme i posle samog takmičenja.

Potom se, 2004. godine, vratio u Guču i pokušao da uhvati „pravu dušu” tog srpskog takmičenja.