Lopovima pogoduju nebriga i nemar

image_pdfimage_print

Kako zaustaviti krađe i vandalizme na spomeniku Stratište

nas01Ni dan-danas nije jasno u čijem vlasništvu je monument na putu za Jabuku i ko je nadležan za njegovo održavanje * Dok se to ne razjasni i ne definiše, nisu moguća ulaganja u zaštitu Stratišta i njegovo održavanje

Da bi se zaustavili lopovi koji već duže vreme bezdušno skrnave spomenik Stratište tako što sa njega seku, odvaljuju i odnose bronzane i bakarne delove, a potom ih prodaju kao sekundarne sirovine, na tom mestu odnedavno patroliraju policajci, a ovih dana će im se pridružiti i pripadnici poljočuvarske službe.

Ovo je jedan od zaključaka sastanka koji je održan 23. jula u Gradskoj upravi povodom nedavne krađe na Stratištu. Podsećamo, zasad nepoznati lopovi su tom prilikom ukrali veliki bronzani deo sa zadnje strane spomenika, težak skoro tonu! Pravo je čudo da taj monument, koji se nalazi na mestu gde je u Drugom svetskom ratu streljano 11.000 Jevreja, Srba i Roma, nije potpuno demoliran i očerupan s obzirom na to da se ni dan-danas, tridesetak godina nakon što je on podignut, još uvek ne zna u čijem je vlasništvu i ko je nadležan za njegovo čuvanje i održavanje!? Kako se čulo na sastanku u Gradskoj upravi, zemljište na kome se nalazi spomenik na Stratištu i sam spomenik nominalno, na papiru, pripadaju pokrajinskim vlastima u Novom Sadu. Novosadska vlast je voljna da svoj udeo u vlasništvu prenese na naš grad, ali je još uvek nejasno u čijoj nadležnosti je održavanje samog spomenika.

Zbog toga je Tigran Kiš, zamenik predsednika Skupštine grada, izjavio da će se u zaključcima sa sastanka posvećenog zaustavljanju vandalizama na spomeniku Stratište insistirati na što skorijem organizovanju susreta s nadležnim pokrajinskim institucijama. Tom prilikom bi trebalo da budu razjašnjene sve pravne nejasnoće oko upravljanja spomenikom i vlasništva nad njim, kao i da se konačno utvrdi ko je nadležan za njegovo održavanje.

– Odlučeno je i da se angažuje sudski veštak kako bi se procenila materijalna šteta koja je pričinjena čestim krađama na spomeniku, jer je to jedan od preduslova da se on što pre vrati u prvobitno stanje – naglasio je Kiš.

nas02On je dodao da je skeptičan kada je reč o budućnosti spomenika jer prenos vlasništva nad njim na Grad može potrajati naredne tri godine.

Precizirao je da, dok se to ne završi, niko neće moći da investira u održavanje i zaštitu spomenika jer neće postojati pravne mogućnosti za to.

– Dok se ne bude znalo čiji je spomenik, nećemo znati ni ko bi mogao da bude potencijalni investitor. A bez investicija taj spomenik ne može da se zaštiti – istakao je Kiš.

Kada je reč o krađama na spomeniku Stratište, zapanjujuće je i to što na tom mestu ne postoje kamere za video-nadzor, koje bi sigurno odvratile lopove, a ne radi ni električno osvetljenje. Kako se čulo na sastanku u Gradskoj upravi, Zavod za zaštitu spomenika je prošle godine od pokrajinskih institucija dobio novac za instaliranje video-nadzora, ali im je on vraćen.

Naime, nakon što su lopovi u jednoj od ranijih krađa obili i pokrali trafostanicu koja se nalazila u blizini spomenika, bivša direktorka gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture procenila je da zbog toga ne postoje uslovi za postavljanje kamera, pa je novac za tu namenu vratila.

Na sastanku na kome se razgovaralo o zaštiti spomenika na Stratištu čulo se da je iz gradskog budžeta bilo izdvojeno dva miliona dinara kako bi se oko spomenika postavilo električno osvetljenje. To je urađeno i ono je radilo mesec dana, ali je nakon obijanja trafostanice Stratište noću ponovo u potpunom mraku.

Miodrag Mladenović, v. d. direktora Zavoda zaštitu spomenika kulture, izjavio je da bi bilo dobro kada bi neki stručnjak procenio moguće bezbednosne rizike u vezi sa daljom zaštitom spomenika i predložio kako da se ona sprovede.

– U interesu očuvanja spomenika bile bi neke kombinovane mere, poput paralelnog postavljanja video-nadzora i nekih barijera – dodao je Mladenović.

Podsećamo, spomenik Stratište je od početka ove godine četiri puta bio na meti lopova. Izvesno je da je materijalna šteta ogromna, ali još uvek nije poznato koliko ona tačno iznosi.

M. Gligorić

Pošaljite komentar

Your email address will not be published.

task-attention.png
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce Pančevac online da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Pančevac online ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije „Pančevca”. Administratorima potala „Pančevac online” se možete obratiti ovde: pancevac@pancevac-online.rs.
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien