Lidija Blaževski osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja - Pančevac

Lidija Blaževski osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja

mitoKako je za „Pančevac” potvrdila Jelena Samuilov, portparol Osnovnog javnog tužilaštva, medicinska sestra koja je jutros privedena u to tužilaštvo jeste Lidija Blaževski iz Pančeva.

– Osumnjičena je saslušana pred dežurnim zamenikom javnog tužioca zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359 Krivičnog zakonika. Nije predloženo određivanje pritvora prema njoj, a Osnovno javno tužilaštvo će preduzeti dokazne radnje zbog dela koje se Blaževskoj stavlja na teret – rekla je Samuilova i dodala da će tužilaštvo u postupku dokaznih radnji prikupljati sve dokaze i u zavisnosti od prikupljenih dokaza doneti odluku u pogledu daljeg krivičnog gonjenja osumnjičene, odnosno da li će Osnovnom sudu podneti optužnicu ili optužni predlog u zavisnosti od kvalifikacije dela.

bolnica-21

Kao što smo već pisali, na osnovu još nepotvrđenih informacija, osumnjičena je juče od pacijenta uzela mito u iznosu od 10.000 dinara kako bi mu preko reda zakazala pregled na CT skeneru.

sud bolnicaPrema članu 359 Krivičnog zakonika Republike Srbije, za zloupotrebu službenog položaja zaprećena je zatvorska kazna u trajanju od 6 meseci do 5 godina. Taj „rok” se produžava i do 8 godina ukoliko je službeno lice prilikom vršenja krivičnog dela pribavilo sebi ili nekom drugom fizičkom ili pravnom licu imovinsku korist u iznosu od preko 450.000 dinara, ili pak do 12 godina ako je pribavljena imovinska korist veća od 1,5 miliona dinara.

Saznajemo da u krugovima pančevačke bolnice vlada panika s obzirom na to da pojedini medicinari strahuju kako bi privođenje Lidije Blaževski moglo dovesti do razotkrivanja još sličnih zloupotreba u toj instituciji.

Ukoliko ste i sami bili žrtva mita i korupcije, možda je baš sada pravi trenutak da to i prijavite.

D. K.