Letnje aktivnosti KUD-a „Žisel” – Omoljčani u Rumuniji

Članovi KUD-a „Žisel” gotovo da nisu pauzirali tokom leta.

Najpre su u svom mestu, 19. avgusta, uspešno organizovali četvrtu smotru tradicionalnog muzičkog stvaralaštva i folklora pod nazivom „Preobražensko kolo”, a nedavno, 23. avgusta, omoljički folkloraši su se vratili iz Rumunije s festivala interesantnog naziva – „Senpeterska rakijada”.

sel04To je već drugi njihov odlazak u pretežno srpsko mesto Veliki Senpeter, kod prijatelja iz KUD-a „Plavi delija”, koji su, takođe, tri puta boravili u Omoljici. Sunarodnici su sjajno dočekali „žiselovce”, a nakon tople dobrodošlice i atraktivnog svečanog defilea svih učesnika organizovan je pravi folklorni višeboj, u kojem su, pored Omoljčana, učestvovali i brojni ansambli iz Rumunije i drugih mesta.

Omoljički folkloraši su pokazali svoje umeće i običaje, kao i selo iz kojeg dolaze, a imali su i čast da se, na zadovoljstvo lokalnog srpskog stanovništva, nađu na čelu svečanog defilea.

Vredi istaći da je ovaj događaj bio vrlo eksponiran u najvažnijim regionalnim medijima.

Pored toga, Omoljčani su već 29. avgusta posetili prijateljski KUD „Sveti Sava” i nastupili na „Velikogospojinskoj smotri folklora”, organizovanoj u sklopu obeležavanja seoske slave u Crepaji. I tamo su se organizatori potrudili da sve besprekorno funkcioniše, zaključno s tradicionalnim druženjem do sitnih sati.

Stranu pripremio Jordan Filipović