Legalizacija oružja traje do 1. novembra

LEGALIZACIJA ORUZJA2Do 1. novembra ove godine traje akcija legalizacije oružja tokom koje građani koji poseduju bilo kakvo naoružanje, municiju ili bombe mogu da ih vrate bez dokazivanja porekla i bez straha da će krivično odgovarati.

Oni koji se odluče na vraćanje, mogu to da učine sami, tako što će otići u policiju, a ukoliko im je to iz bilo kog razloga nezgodno, postoji mogućnost i da pozovu pripadnike MUP-a da dođu kod njih kući i preuzmu oružje, bombe ili municiju. Bez obzira na to za koju mogućnost se odluče, niko ih neće pitati odakle im to što su čuvali u svojim domovima i neće odgovarati za neovlašćeno nabavljanje i držanje.

Inače, dok traje legalizacija, fizička i pravna lica koja imaju oružje mogu i da ga zadrže, ali moraju da ga registruju. Registraciji podleže oružje za ličnu bezbednost (pištolji i revolveri), lovačko oružje (lovačke puške i karabini), sportsko oružje, kao i malokalibarski pištolji, revolveri, malokalibarske puške i vazdušno oružje za koje vlasnici nisu imali odobrenje policije.

M. G.