1

Lakši transport na hemodijalizu

Pančevački Dom zdravlja je jedna od ustanova kojima je nedavno na javnom konkursu Ministarstva pravde za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja odobren novac za projekat koji će znatno unaprediti kvalitet lečenja svih onih što su zbog bolesti primorani da odlaze na hemodijalizu.

Naime, Dom zdravlja je dobio 4,5 miliona dinara za projekat pod nazivom „Unapređenje dostupnosti zdravstvene zaštite pacijentima na hemodijalizi”. Njime se predviđa kupovina vozila za prevoz pacijenata kojima je potrebna ta terapija. Ugovor između Ministarstva pravde i Doma zdravlja svečano je potpisan u sredu, 6. jula, u Klubu poslanika u Beogradu.

Potpisivanje ugovora u Klubu poslanika

Potpisivanje ugovora u Klubu poslanika

Direktor Doma zdravlja dr Slobodan Ovuka istakao je tom prilikom da će se nabavkom novog transportnog vozila sa 17 sedišta povećati obuhvat prevezenih pacijenata.

– Zahvaljujući novom sanitetu, smanjiće se vreme koje pacijenti provedu čekajući prevoz do Opšte bolnice, a brže će se i vraćati kućama. Kupovina novog vozila doprineće i podizanju dostupnosti zdravstvene zaštite i omogućiće očuvanje zdravstvenog stanja pacijenata na dijalizi – naveo je Ovuka.

Prema njegovim rečima, Dom zdravlja u okviru svoje delatnosti vrši ovu vrstu transporta pacijenata, i to ne samo iz grada već i iz devet okolnih naseljenih mesta, od kojih se najudaljenije nalazi 21 kilometar od Pančeva. Pritom ova ustanova poseduje samo jedno vozilo za tu vrstu transporta, pri čemu čak ni ono ne zadovoljava osnovne potrebe: nema prostor za smeštaj kolica za invalide ni rampu. Jasno je i bez preterane računice koliko je vremena potrebno da ono preveze sve pacijente koji bez dijalize ne mogu, budući da im ona predstavlja veštačku zamenu za bubreg.

Staro vozilo

Staro vozilo

– Svako suvišno čekanje pacijentima pogoršava već ionako loše zdravstveno stanje. Dom zdravlja je često ustupao sanitetska vozila, kako bi se što brže obavio transport, ali se tada javljao novi problem: Služba hitne pomoći je bila pod rizikom da neće imati dovoljan broj vozila kada nastupi nesreća i kada je potrebno urgentno stići na lice mesta. Iz ovoga se može steći prava slika o tome koliko nam je novo vozilo bilo neophodno – objasnio je Ovuka.

Na osnovu godišnjih izveštaja i analiza o radu Doma zdravlja u prethodne četiri godine, zapažen je trend porasta broja pacijenata kojima je neophodan transport na hemodijalizu. U 2012. godini bilo ih je 30, u 2013. se broj povećao na 56, u 2014. na 88, dok je u 2015. godini bilo čak 97 pacijenata sa ovim zdravstvenim problemom.

D. K.