Krivična prijava protiv direktorke Apoteke Pančevo

image_pdfimage_print

apoteka 4Tiho nezadovoljstvo radnika Apoteke Pančevo koje traje otkako je direktorka Branka Milojević došla na čelo te ustanove, u avgustu 2012, eskaliralo je početkom prošlog meseca. Naime, anonimna grupa zaposlenih podnela je u decembru krivičnu prijavu protiv direktorke zbog zloupotrebe službenog položaja.

Pismo u kojem su navedene „malverzacije” Branke Milojević dostavljeno je i našoj redakciji. Ono je, međutim, poslato i na sledeće adrese: premijeru Srbije, ministru unutrašnjih poslova, ministru pravde, direktoru policije, direktoru BIA, Osnovnom i Višem javnom tužilaštvu u Pančevu, načelniku PU Pančevo, načelniku BIA u našem gradu, gradonačelniku Pančeva i njegovom zameniku.

„Pančevac” je 8. decembra prošle godine, poslao pitanja direktorki Branki Milojević u vezi s radom Apoteke Pančevo, zajedno s navodima iz krivične prijave. Tražili smo i uvid u službenu dokumentaciju, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Iako je propisani rok za odgovore i dostavljanje dokumentacije 15 dana od prijema zahteva, odgovore smo dobili tek na dan zatvaranja prazničnog broja štampanog izdanja „Pančevca”, u utorak, 30. decembra 2014. godine. Oni koji su nam dostavljeni su opšti, neprecizni i bez mnogo podataka, a u uvid u traženu dokumentaciju nismo imali.

Branka Milojević

Branka Milojević

U krivičnoj prijavi se zahteva da nadležni u skladu sa zakonom istraže da li postoje elementi krivičnog dela povodom otvaranja nove apoteke na Misi, u Makedonskoj 31. Neimenovani radnici navode da je taj prostor u vlasništvu Stojana Katančevića, oca Aleksandra Katančevića, koji je član Upravnog odbora Apoteke Pančevo. Oni sumnjaju u to da je postupak javne nabavke sproveden za tu lokaciju i misle da je došlo do korupcije i zloupotrebe službenog položaja u ovom slučaju.

„Pančevac” je zatražio od Apoteke Pančevo uvid u dokument o sprovođenju javne nabavke za lokaciju na kojoj se nalazi objekat Apoteke. U odgovoru stoji da se „Apoteka u ovom konkretnom slučaju javila na oglas privatnog lica koje nije u obavezi da sprovede postupak javne nabavke”, te da uvid u dokumentaciju nije moguć.

Odgovori bez odgovora

Zaposleni u krivičnoj prijavi takođe ističu da rukovodstvo ponovo sarađuje s firmom „Farmalogist”, koja je pre četiri godine bila pod istragom zbog malverzacija, i dodaju da od njih menadžment nabavlja „velike i nepotrebne količine proizvoda, a dugovi se ka snabdevaču gomilaju”. Direktorka Apoteke ističe da „saradnja sa pomenutim privrednim društvom postoji na osnovu sprovedenih postupaka javnih nabavki” i dodaje da su tenderi bili u skladu sa zakonom, te je ponuda pomenute firme „ocenjena kao najprihvatljivija za pojedine partije poštujući kriterijume i uslove konkursne dokumentacije javne nabavke koju je sprovela Apoteka”.

apoteka 1Anonimni radnici u prijavi navode da su zabrinuti za opstanak Apoteke, koja je, prema njihovim rečima, u minusu od 300 miliona dinara. „Pančevac” je od direktorke Apoteke zatražio informaciju koliki je ukupan dug ustanove, koliko je novca dospelo za naplatu, za koji iznos je Apoteka utužena i, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zatražio uvid u dokumenta u kojima su izražena navedena dugovanja. Javnost, međutim, nije dobila ni odgovor ni tačne brojke, već obaveštenje da je „informacija javna i dostupna na sajtu Ministarstva finansija Republike Srbije”.

Zanimalo nas je i da li ustanovi, zbog velikih dugovanja i tužbi, preti blokada računa, a dobili smo sledeće obaveštenje: „Blokada računa preti Apoteci poslednjih deset godina, a sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je odgovornim rukovođenjem Apoteke sprečeno da do toga dođe”. Na naše pitanje na koji način će dugovi biti izmireni, Branka Milojević je odgovorila da će to uraditi na isti način kao i do sada – uplatom dugova na račun poverilaca, u skladu s finansijskim mogućnostima ustanove. U odgovoru je naglašeno da su „jedino apoteke otvorenog tipa izuzete iz Zakona o preuzimanju obaveza zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama po osnovu nabavke lekova i medicinskog materijala i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije”, te da u takvoj situaciji sve apoteke u Srbiji imaju zaostala dugovanja.

Od direktorke Apoteke zatražili smo i odgovor o broju novozaposlenih (koji nam nije dostavila ni u prethodnom tekstu objavljenom o Apoteci u januaru prošle godine), a kojim se spekuliše u čaršiji već duže vreme. Na osnovu naših informacija, za dve i po godine, koliko je na čelu te ustanove, direktorka je zaposlila više od pedesetoro ljudi, uglavnom po stranačkoj direktivi. Prostora za spekulacije biće i dalje jer nikakav odgovor na tu „vruću” temu ni sada nismo dobili.

Navodi iz prijave na proveri

apoteka 2U želji da proverimo informaciju o tužbama veledrogerija „Feniks farma” i „Medikom Šabac”, koje su naplatu dugova od Apoteke Pančevo zatražile preko suda, direktorki Branki Milojević smo postavili pitanje koliko je preduzeća tužilo ustanovu i za koje iznose, a zatražili smo i uvid u tužbe svih veledrogerija. Dobili smo kratak odgovor, bez dokumentacije, da Apoteka, kao i svaka druga zdravstvena ustanova, ima dugove iz kojih proizlaze sudski sporovi, ali da još uvek pravosnažno nije izgubila nijedan spor.

Na naše navode da je nekoliko farmaceuta napustilo apoteku, te da se upravnici objekata često menjaju i da je nedavno smenjen šef računovodstva, Branka Milojević je u dokumentu dostavljenom našoj redakciji podsetila da je „jedno od osnovnih načela koje se primenjuje prilikom zasnivanja i prestanka radnog odnosa sloboda izbora zaposlenja”.

Ona je dodala da Apoteka nije ovlašćena da da odgovor u vezi sa smenjivanjem upravnika apoteka, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji predviđa da se takva informacija ne može dobiti ukoliko ne postoji dozvola lica na koje se ona odnosi.

Povodom krivične prijave koju su nezadovoljni radnici Apoteke podneli tužilaštvu, kontaktirali smo sa Anom Borović, tužiocem Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu. Ona je za naš list izjavila da je ta institucija povodom ovih navoda inicirala vršenje potrebnih provera preko nadležnih organa.

Pre skoro godinu dana na naslovnoj strani „Pančevca” izašao je sličan tekst o Apoteci Pančevo. I pored svedočenja radnika i ozbiljnih činjenica koje su iznesene, a odnose se na lošu poslovnu politiku ustanove, do danas se niko nije oglasio. Nadamo se da ovog puta reakcija neće izostati s obzirom na to da se radi o javnoj ustanovi čiji je osnivač Grad Pančevo.

I. Predić
——————————–

Ima li nepotizma?

apoteka 3Ono što posebno podgreva nezadovoljstvo jednog dela radnika Apoteke, te rasplamsava strasti i kuloarske priče, jeste „informacija” da su posao u toj ustanovi u poslednje vreme, za mandata Branke Milojević, dobili i najbliži srodnici nekih od politički najuticajnijih ljudi u gradu. Kako istinitost priče o klasičnom nepotizmu ne možemo utvrditi bez spiska zaposlenih, reč „informacija” će ostati pod znacima navoda.

S druge strane, moguće je postaviti implikaciju: ako je prethodno izrečena tvrdnja tačna, onda je jasno zbog čega direktorki, pa makar to bila i firma s najgorim međuljudskim odnosima u Pančevu, niko ništa ne može. I neće.

S. T.

2 komentara

Pošaljite komentar

Your email address will not be published.

task-attention.png
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce Pančevac online da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Pančevac online ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije „Pančevca”. Administratorima potala „Pančevac online” se možete obratiti ovde: pancevac@pancevac-online.rs.
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien