1

Kovačica u polufinalu poznatog muzičko-zabavnog programa

Nastup plesača, muzičara i pevača iz Kovačice u Bratislavi sa koreografijom Pinteri to jest plasman Folklornog ansambla V šírom poli hruška u polufinale renomiranog šou programa Zem spieva oduševili su gledaoce i žiri u TV studiju, kao i navijače iz Kovačičke opštine i brojne sugrađane koji žive i rade daleko od zavičaja.

 

Članovi ansambla su u četvrtfinalu nastupili sa koreografijom Željka Suhaneka koja je reprezentovala Dom kulture „3, oktobar“ iz Kovačice osvojivši vicešampionsku titulu na prošlogodišnjoj folklornoj smotri Slovaka u Gložanu Tancuj, tancuj.

Koreografija je plenila besprekornom kreacijom igrača koji su na sceni i odglumili nekadašnje zanatlije, odličnim izborom muzike – tipične za ove prostore ili oblasti iz kojih su naseljavali Slovaci Kovačicu, nasmejanim i spontanim plesačnima kojih je bilo 12 parova, izuzetnim orkestrom sastavljenim od 8 članova pod „dirigentskom palicom“ profesora Pavla Tomaša ml., kao i slovačkom narodnom nošnjom kakva se svakodnevno nosila u drugoj polovini 20. veka.

Koreografije plesača i nastupe pevača ili pevačkih grupa ocenjuje petočlani žiri eksperata.

Četvrtfinalne emisije su snimane, polufinalne emisije i finale će se emitovati uživo. Kovačičani će nastupiti u polufinalu zakazanom za 7. mart u Bratislavi.

Svaki region ima svog lokalpatriotu – poznatu ličnost iz sfere kulture, sporta ili poznatog novinara javnog servisa, rođenu u tom regionu, koji predstavlja pojedine učesnike iz gradova odakle četvrtfinalisti dolaze. Lokalpatriot Kovačice je Katarina Martinkova jedna od najpoznazijih urednica javnog servisa. Na radiju Martinkova vodi popularnu emisiju razgovora “Noćna piramida” a na drugom programu TV emisiju “Vesti i komentari”. U ranije snimljenom prilogu pre plesa je snimljen prilog o Kovačici i slikaru Martinu Jonašu, kao jednom od najpoznatijih Slovaka iz dijaspore.

Sve troškove Kovačičana od četvrtfinala – putovanje, smeštaj i hranu – plaća produkcija već pomenutog muzičko zabavnog programa.

Podsetimo, cilj ovog šou programa je propaganda izvornog narodnog stvaralaštva – muzike, pevanja, folklora i običaja Slovaka, kao i tradicija narodnosti koji žive na teritoriji Slovačke ili Slovaka koji običaje čuvaju, živeći i radeći u dijaspori. Emisija je ubedljivo najgledanija od svih programa Slovačke od nove godine do Uskrsa.