1

Koliko su Pančevci naoružani?

Nakon usvajanja Zakona o oružju i municiji, koji je krajem prošle nedelje dobio zeleno svetlo u Skupštini Srbije, trebalo bi da ovih dana bude proglašen početak legalizacije naoružanja, druge posle 2000. godine.

Pančevci koji čuvaju u kućama i stanovima pištolje, automatske puške, revolvere i drugo vatreno oružje, a nemaju za to odgovarajuće dozvole, imaće rok od tri meseca da ga bez straha od hapšenja, podizanja optužbi i krivičnog gonjenja donesu u prostorije Policijske uprave Pančevo.

Poslednja legalizacija sprovedena je 2003. godine, nakon atentata na Zorana Đinđića, vanrednog stanja koje je proglašeno posle tog događaja u Srbiji i operacije „Sablja”, i izazvala je veliko interesovanje Pančevaca i stanovnika drugih mesta na teritoriji južnog Banata.

ORUZJE2U Policijsku upravu Pančevo tada je, prema podacima koje je objavio „Pančevac”, doneto 68 automatskih pušaka „kalašnjikova”, 31 običan pištolj, dva automatska pištolja marke „škorpion”, sedam gasnih pištolja, 10 lovačkih pušaka i karabina, 13 vazdušnih i šest malokalibarskih pušaka, jedan ručni bacač s granatom, dva bacača „zolja”, 12 tromblonskih mina, 284 ručne bombe, 15.000 metaka različitih kalibara i 670 grama plastičnog eksploziva.

M. G.

opsirnije1