Kad Vulin poklanja

Da je Srbija zaista demokratska zemlja, direktor policije Milorad Veljović i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, morali bi da podnesu ostavke. Iako ne snosi nikakvu konkretnu krivicu, drugi čovek u Ministarstvu unutrašnjih poslova morao bi da ode jer je kompromitovan nakon otkrića medija da je njegov sin bio na platnom spisku uhapšenog tajkuna Miroslava Bogićevića i bezuspešnog pokušaja da to zataška.

Trebalo bi da se sa sadašnje funkcije povuče i Aleksandar Vulin, jedan od ministara u Vladi Srbije. Pored toga što je nakon obelodanjivanja skandala s pokušajem raspodele novca nevladinim organizacijama euforično objavio kako je odlučio da pare odu za lečenje bolesne dece, kao da ih poklanja iz sopstvenog džepa, učinio je i niz drugih propusta.

Između ostalog, propustio je da kaže da li će zbog neuspelog pokušaja raspodele državnog novca fantomskim nevladinim organizacijama biti pozvani na odgovornost zaposleni u ministarstvu na čijem je on čelu. Uskratio je javnost za odgovor na pitanje šta sada mogu da očekuju prave nevladine organizacije koje se bave humanitarnim problemima jer su ostale bez novca zbog onih koji su se predstavljali kao NVO da bi nezakonito prisvojili državne pare.

Iako je javnost opravdano ukazala na neregularnost konkursa, Vulin je napao ceo civilni sektor i zapretio inspekcijama i proverama poslovanja svih nevladinih organizacija u Srbiji u prethodnih deset godina.

Sve to samo zbog toga što su nevladine organizacije koje su zatražile njegovu ostavku argumentovano upozorile javnost da su se na poništeni konkurs za raspodelu novca iz državnog budžeta javile i one organizacije koje su bliske vladajućim partijama, a osnovane su posle objavljivanja konkursa i imaju jednog člana ili najviše dva.

Vulin je ostavio javnost i bez odgovora na pitanje da li će biti promenjen Zakon o udruženjima građana, koji propisuje rad nevladinih organizacija. To je neophodno jer upravo taj zakonski akt svojom nedorečenošću omogućava da se uz odavno afirmisane nevladine organizacije, kao što su Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku i druge, koje u dosadašnjem radu imaju niz pozitivnih rezultata, „šlepuju” i NVO profiteri, oni kojima skraćenica NVO služi samo za biznis i nezasluženo konkurisanje za dobijanje državnih para.

M. Gligorić