1

Izložba srpsko slovačkog prijateljstva 13. decembra

Završna izložba slovačko-srpskog prijateljstva u okviru projekta koji realizuje Galerija Naiva Art Kult iz Kovačice a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, inrmisanje i odnose sa verskim zajednicama biće održana u petak 13. decembra u Pančevu.

Izložba je tokom 2019 godine predstavljena u Kovačici i Novom Sadu kao i u Đetvi, Banskoj Bistrici, Zvolenu i Mihalovcima u Slovačkoj republici.

Postavka obuhvata dela najpoznatijih slikara naivne umetnosti iz Kovačice i Padine slovačke nacionalnosti: Zuzane Halupove, Martina Jonaša i Jana Husarika, kao i dela najznačajnijih savremenih slikara naive srpske nacionalnosti : Dese Petrov Morar, Marka Stevanovića i Dobrosava Milojevića.

Izložba sadrži kapitalna dela doajena slovačke naive koja potiču iz privatnih zbirki naslednika velikih slikara i kolekcionara i dela najpoznatijih savremenih srpskih umetnika naïve koja potiču iz njihovih privatnih kolekcija.

Izložba u Pančevu koja je zakazana za 13. decembar održaće se u Galeriji Istorijskog arhiva. Svečano otvaranje počinje u 19 sati.