1

Ispraćeni vojnici

VOJSKA,LIBANU kasarni „Rastko Nemanjić” danas je priređen svečani ispraćaj pripadnika jedinice Vojske Srbije koji će narednih šest meseci provesti u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

Zadaci njenih pripadnika biće patroliranje u graničnom pojasu, sprovođenje medicinskih i humanitarnih akcija u kojima se pomaže lokalnom stanovništvu i saradnja s kolegama iz španske i italijanske vojne jedinice u čijim bazama će biti razmešteni.

Na ispraćaju naših vojnika govorili su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i Klaudio Gracijano, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Italije, koji je ovih dana u poseti Srbiji.

Gracijano se u jednom trenutku obratio članovima porodica naših vojnika koji će otputovati za Liban i rekao da nemaju razloga za brinu jer je u toj državi mirno, a oni će imati dobar smeštaj, ishranu i telefonske i internet veze s porodicama.

Mirovna misija Ujedinjenih nacija ustanovljena je 1978. godine, a naša vojska učestvuje u njoj od 2010. godine. Cilj UNIFIL-a je čuvanje graničnog pojasa između Libana i Izraela.

Izrael i Liban u jednom delu granice deli žičana ograda, a na mestima gde se te zemlje dodiruju Izrael je podigao betonske bedeme. Te dve zemlje su još uvek u sukobu iako je od 1978. godine na snazi primirje.

M. G.