1

Instrukcije za otpočinjanje trenažnog procesa

Krizni štab za suzbijane COVID -19 objavio je pre nekoliko dana instrukcije za otpočinjanje trenažnog procesa vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije u primeni mera – prevencije, sprečavanje širenja i smanjenja rizika od koronavirusa.

Trening može početi ukoliko se sportisti, treneri i ovlašćena lica – klubova i sportskih objekata – pridržavaju svih uslova i mera utrvrđenih instrukcijom o prevenciji, sprečavanju širenja i smanjenju rizika od koronavirusa.

Kod sportista i trenera obavezne su rukavice i maska pre dolaska na trening i posle odlaska sa treninga. Pomenuti mogu biti u društvu samo još jedne osobe. Svlačionice, kupatila i tuš kabine je moguće koristiti samo ako je moguća dezinfekcija objekata posle trenažnog procesa.

Sportisti nose osim svoje opreme na trening i svoje sapune i svoje peškire, kao i zasebnu bočicu za vodu koju, naravno, ne dele sa drugima.

Udaljenost sportista tokom treninga mora da bude najmanje dva metra. Broj lica na treningu računajući i trenera može biti najviše deset a sa pomoćnim osobljem najviše dvanaest.

Fudbalski klub Crvena zvezda je, na primer, rešio tu situaciju tako da prepodnevni treninzi i podnevni trening kod trenera seniora Dejana Stankovića počinju za tri grupe igrača u tri različita termina: deset, jedanaest i dvanaest sati, uz napomenu da golmani treniraju odvojeno od odbrambenih igrača, fudbalera sredine terena i napadača.

Klubovi takođe obezbedjuju beskontaktno merenje telesne temperature.

Obavezna je i dezinfekcija sprava i rekvizita, kao i provetravanje prostorija.

Opširnije o pomenutim instrukcijama svi zainteresovani mogu da pogledaju i na sajtu Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.