Incident u Hrvatskoj

Na jednom takmičenju u okolini Vinkovaca u Republici Hrvatskoj nedavno je zabeležen težak međunacionalni i međudržavni incident u kome je Srbija opet bila ona strana. A čitaoci će shvatiti koja.

Naime, takmičarka iz Srbije bila je diskvalifikovana zbog navodnog napada na hrvatskog gledaoca iz publike, zbog čega ju je slovenački sudija (opa!) odmah izbacio iz daljeg takmičenja! Nikakve žalbe tim povodom nisu pomogle. Navodno, sve je bilo po propozicijama koje kažu da takmičari moraju biti krajnje koncentrisani i ne smeju da obraćaju pažnju na publiku, kakva god da je. Ipak, bez obzira na sve, teško je oteti se utisku da je ovo možda i režirana provokacija, poput one na nedavnoj fudbalskoj utakmici sa Albanijom.

I nema veze što je to bilo takmičenje rasnih pasa i što je pomenuta takmičarka iz Srbije bila kuja koja je, ugledavši jednog poljskog miša na obližnjoj livadi, odmah skočila i zavrnula mu šiju. Jeste da je to bio hrvatski miš i neka vrsta domaćina, ali i naša kuja nije bila agresivna, već je samo sledila svoje potpuno prirodne instinkte. Zbog toga je možda trebalo da dobije i neki poen više, ali sudija Slovenac, onako birokratski tumačeći evropska pravila, brže-bolje ju je diskvalifikovao!

Pitanje koji su mnogi odmah postavili je sledeće: nije li to još jedan režirani napad zbog evropske politike i orijentacije naše Vlade, a posredno i na premijera lično? Uostalom, pamtimo mi kako je onomad onaj Goran Matić upozoravao da su u Srbiju ubačeni neki pauci, ili tako nešto, sa zadatkom da napadnu predsednika Miloševića. Nije to naivno. A evo i ovih dana je onaj Vučićević, na ružičastom nacionalnom kanalu, skoro bez daha, upozoravao, vrištao i kumio da se ne treba igrati s tamo nekim likom što je ušao na predavanje našeg premijera u Engleskoj. A Englezi se pravili „englezi”.

I zbog svega toga ni ovaj incident s našom kučkom, hrvatskim poljskim mišem i slovenačkim sudijom uopšte ne bi trebalo shvatiti olako. Đavo ne spava.

Z. Spremo