1

Humoreska: Smena u JKP-u „Hlađenje”

hladjenje zenaU jednoj varoši u Srbiji u Javnom komunalnom preduzeću „Hlađenje” došlo je do iznenadne kadrovske promene. To se dogodilo ovako. Došli emisari iz vladajuće Sveopšte napadačke stranke kod Ladića, generalnog direktora pomenute firme, i rekli:

– Slušaj, druže Ladiću, u skladu s narodnom voljom izraženom na izborima, mi rešili da preuzmemo odgovornost i za hlađenje u ovom gradu. Ti ovde ’ladiš već godinama, dosta je bilo, ima i pritužbi, pa ćemo sad malo mi da ’ladimo. A imamo i odgovarajući kadar za to, to jest kadrovkinju.

– Čekajte, drugovi – iznenađeno će Ladić – otkud sad to? Pa, po opštoj oceni, ja sam baš uspešno ’ladio svih ovih godina. Dobro, ima onih građana koje sam baš dobro o’ladio, mada je bilo i onih koje još nisam. A biće, bože zdravlja. A narod ko narod, on će da gunđa i kada ih ’ladiš džabe. Uostalom, meni još nije istekao mandat.

– Lako ćemo za to. Najbolje bi bilo da se povučeš iz zdravstvenih razloga – rekoše emisari.

– Kažeš, na primer, proradili ti šuljevi, šurnjaja ti dobila migrenu, na skorašnjim slavama si fasovo pantljičaru, ili tako nešto. Smislićeš već.

– Čekajte, ali po koalicionom dogovoru „Hlađenje” ne pripada vama napadnjacima, već mojoj Domoljubnoj slozi Srbije – pokušava da se izvadi direktor.

– Idi, bre, Ladiću! Pa ti dobro znaš da su se ti tvoji domoljubi pokarabasili iznutra na temu ko je veći domoljub. A i mnogo ste se slizali sa onim pokretom „Kleri”, koji nas popljuvava kad god stigne. Da se ne lažemo, i tebi je jasno da je ta tvoja partija samo beskorisni prirepak našoj Sveopštoj napadnjačkoj stranci – rekoše emisari.

– Dobro, a šta ako ja odbijem da podnesem ostavku?

– E, kao ono za „Gvožđaru”, imamo mi i plan Be. Lepo ćemo da ti naciframo jednu malu prijavu, pa je gurnemo našem tužiocu, pa ti on pošalje policiju da sve to ispita, pa će oni već da ti iščačkaju neki račun za reprezentaciju ili mobilne, pa će onda da ti dignu lepu malu optužnicu, pa ćeš ti tu tvoju penziju godinama da čekaš u hodniku ispred neke sudnice. To smo naučili od naših prethodnika, od onih iz Drmatorske stranke. Bolje ti je ovako: sam se povučeš, a mi te pohvalimo i dodelimo ti neku kancelarijicu da uživaš u ’ladovini, čitaš novine i čekaš penzijicu. Uostalom, takvih u „Hlađenju” već imaš dosta, pa ćeš imati i društvo – zaključiše emisari napadnjaka.

Tako nekako se i zbilo. Već koliko sutradan Domoljubna sloga Srbije održala je konferenciju za dva novinara, jednog snimatelja i jednog polovnog foto-reportera, na kojoj je obelodanila, do sada najstrože čuvanu tajnu, kako je njihov direktor Ladić još odavno, takoreći čim je stupio na dužnost direktora, odlučio da se povuče.

I tako se okončala ova kadrovska priča.

A kako je govorio onaj sovjetski mudrac Kodža Džugašvili, ipak „kadrovi rešavaju sve”, pa zašto ne bi i kadrovkinje. Shvatili napadnjaci da umeju i one da ’lade.

NAPOMENA

Svi događaji, imena i likovi (osim jednog) u ovoj priči su izmišljeni, a svaka moguća sličnost sa stvarnim događajima, imenima i likovima (osim jednog) sasvim je slučajna.

Z. Spremo