„Higijena” zadovoljna saradnjom s Romima

Sedamnaest romskih porodica iz Pančeva više od godinu dana prikuplja sekundarne sirovine za „Higijenu”, zahvaljujući čemu Centar za reciklažu tog komunalnog preduzeća radi bez problema.

Ova saradnja, koja je rezultat dogovora „Higijene” i nevladine organizacije Demokratsko udruženje Roma, odvija se na obostrano zadovoljstvo, jer sakupljači sekundarnih sirovina dobijaju novac. Jedan deo im se isplaćuje na ruke, a drugi, zahvaljujući kreditnim karticama koje im je izdala pančevačka filijala banke „Kredi agrikol”, podižu na bankomatima.

HIGIJENA– Osim toga što nam Romi na taj način pomažu, mi smo ih uveli u legalne tokove zato što još uvek ima divljih sakupljača sekundarnih sirovina koje završavaju na crnom tržištu. S druge strane, „Higijena” ima obučene kadrove, koji maksimalno pomažu romskim sakupljačima u tom poslu. Naša saradnja s njima je iz meseca u mesec sve bolja, zahvaljujući čemu možemo da konkurišemo za finansijsku pomoć kod međunarodnih institucija. One se lakše odlučuju da izdvoje novac za podršku takvim projektima kad vide da je u pitanju sistem koji funkcioniše i koji je u legalnim okvirima – izjavila je Milica Jovanović, direktorka JKP-a „Higijena”.

M. G.

opsirnije1