1

Gde je loptica, pardon – kuglica?

Imaju li svi nosioci javnih funkcija, poput direktora državnih preduzeća, iste obaveze pred zakonima Srbije? Da li je pravda, kako kažu, spora ali dostižna? Postoje li povlašćeni, čija su prava „jednakija” od nečijih drugih?

Kada bismo živeli u pravnoj državi, odgovori na prva dva pitanja bili bi „da”, dok bi treći odgovor mogao da glasi „ne, nikako” ili „taman posla”. Kod nas je upravo obrnuto, pa imamo najpre duplo „ne”, a zatim „nego šta”. Zašto? Jer parTitokratija, umotvorina AVNOJ-a iz četrdeset i neke, koju su u drugačijim okolnostima razrađivali političari na vlasti u ovoj zemlji od 1989. godine naovamo, svakog dana u svakom pogledu sve više napreduje.

Evo kako trenutno funkcioniše sistem: kada te vladajuća stranka postavi na funkciju, očekuje od tebe da budeš partijski pion i teško da će te skloniti s nje, pošto bi na taj način priznala da je pogrešila prilikom kadrovanja, a to se, je l’ te, negativno odražava na izborne rezultate u sledećem ciklusu. Postoji škola mišljenja da bi priznavanjem greške vlastodršci pokazali da su ljudi od krvi i mesa, slični svim homo sapijensima, koji ponekad i odluče pogrešno, što bi im donelo pozitivne poene, ali da ne širimo previše osnovnu priču.

Dakle, moraš baš da zabrljaš da bi te mrdnuli s pozicije; neophodno je da se toliko izgubiš u transakcijama novca građana da, na primer, njegov tok isuviše očigledno vodi ka partijskoj kasi, pa da prilikom merenja potencijalne štete vrh stranke odluči da te se odrekne i, usput, smisli razlog za to. Samo u tom slučaju te ni izuzetno jak politički mentor ne može spasti.

Ludvig drugaUzmimo, isključivo kao ilustraciju ove priče, jer je istraga u toku, pa ne bismo da se mešamo u poslove organa gonjenja – Apoteku Pančevo. Tu ustanovu su 1998, kao suosnivači, stvorili tadašnje Ministarstvo zdravlja i SO Pančevo. Drugopomenuti organ države 2003. godine doneo je Odluku o preuzimanju prava osnivača. Ali nigde nema osnivačkog akta: to u prevodu znači da nije poznato kakve tačno ingerencije u vezi s radom ustanove u čijem je opisu posla promet lekova, osim nespornih postavljanja i razrešavanja direktora, ima Grad Pančevo.

Idila za marifetluke! Ne zna se kome za šta u svakom trenutku formalno-pravno odgovaraš, čak ne treba ni da se pravdaš nikom sem sopstvenom guruu s vlasti.

E, sad, nevaljalci bi rekli kako se direktorka te firme malo zanela i preterala, a naši izvori iz policije i tužilaštva da postoje osnovi sumnje da papiri u vezi s finansijama Apoteke nisu čisti. Pridružila se istrazi i budžetska inspekcija Grada, a glasovi nam šapnuše da će ovih dana njen izveštaj o slučaju „Apoteka”, prilično nepovoljan po rukovodstvo te ustanove, stići do stolova dvojice, formacijski gledano, politički najjačih figura u gradu: gradonačelnika Pavla Radanova i predsednika Skupštine grada Filipa Mitrovića.

Oni će kao ozbiljni ljudi, sigurni smo, već za naredno izdanje „Pančevca” imati komentare na ovu temu. Da li će neko od njih predložiti „zamrzavanje” funkcije direktorke dok je istraga u toku, ili će, možda, tražiti smenu te osobe, ili nešto treće – ne znamo i nećemo da im imputiramo.

Uostalom, Apoteka Pančevo, direktorka Branka Milojević i njena poslednja, sumnjaju organi, mahinacija s reklamnim lopticama uzeti su, rekosmo, samo kao moguća ilustracija „sistemske greške” o kojoj smo na početku teksta govorili; pa ne misli valjda neko da novinari sebi daju za pravo da nekome sude i da mu izriču presudu. Taman posla, nećemo da uzimamo hleb iz usta pripadnika istražnih i sudskih organa, kao i nosilaca najviših gradskih funkcija – loptica je u njihovom dvorištu.

Naše je da ih čujemo, pročitamo sve ono što je između redova napisano i da sklopimo kuglice, pardon – kockice. Od 1869.

Siniša Trajković